imageWe hadden het gisteren over: hoeveel mensen eten thuis met Kerst Minder dan 10% van de 16 miljoen Nederlanders eet dus in de horeca.

Het bedrijfschap Horeca en Catering heeft in samenwerking met het onderzoeksbureau Foodstep becijferd dat 5,9% van alle Nederlanders nu al heeft gereserveerd bij een restaurant voor de kerst. Dat betekent volgens Horeca en Catering dat uiteindelijk ruim 1,5 miljoen Nederlanders de komende kerst in de horeca gaan eten. Er is overigens de laatste jaren sprake van dat de consument steeds later gaat reserveren. Deze tendens is ook te zien bij de partycateraars. De tijd tussen opdracht en uitvoering wordt steeds korter: kerstdiners en kerstborrels worden ‘last-minute’ gepland.

De hotels zitten voor de feestdagen nog niet vol, maar er wordt goed gereserveerd. Opvallend is dat er veelvuldig wordt gekozen voor een combinatiearrangement: kerstdiner en een overnachting. Dat is een echte trend te noemen. Sommige hotels besluiten net als de restaurants dicht te gaan met kerst en oud-en-nieuw. Enerzijds vanwege de (personeels)kosten, anderzijds door het feit dat het momenteel erg moeilijk is om gekwalificeerd (keuken)personeel in te zetten.

Zowel de traditionele Chinese restaurants als de wokrestaurants hebben al voor 80% reserveringen staan. Nieuwjaarsdag is traditiegetrouw dè topdag van het jaar voor de Chinees-Indische bedrijven.


bron: Koninklijk Horeca Nederland met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken