Het bedrijfschap Horeca en Catering heeft in samenwerking met het onderzoeksbureau Foodstep becijferd dat 5,9% van alle Nederlanders nu al heeft gereserveerd bij een restaurant voor de kerst. Dat betekent volgens Horeca en Catering dat uiteindelijk ruim 1,5 miljoen Nederlanders de komende kerst in de horeca gaan eten. Er is overigens de laatste jaren sprake van dat de consument steeds later gaat reserveren. Deze tendens is ook te zien bij de partycateraars. De tijd tussen opdracht en uitvoering wordt steeds korter: kerstdiners en kerstborrels worden ‘last-minute’ gepland.
De hotels zitten voor de feestdagen nog niet vol, maar er wordt goed gereserveerd. Opvallend is dat er veelvuldig wordt gekozen voor een combinatiearrangement: kerstdiner en een overnachting. Dat is een echte trend te noemen. Sommige hotels besluiten net als de restaurants dicht te gaan met kerst en oud-en-nieuw. Enerzijds vanwege de (personeels)kosten, anderzijds door het feit dat het momenteel erg moeilijk is om gekwalificeerd (keuken)personeel in te zetten.
Zowel de traditionele Chinese restaurants als de wokrestaurants hebben al voor 80% reserveringen staan. Nieuwjaarsdag is traditiegetrouw dè topdag van het jaar voor de Chinees-Indische bedrijven.
bron: Koninklijk Horeca Nederland met dank aan foodholland
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Rinie, daar kun je wel een sgelijk in hebben. Als je de extra kosten meeweegt en het feit dat het personeel in een horeca bedrijf dan 150% betaald krijgt is de rekensom snel gemaakt. Dan ben je niet meer zo happig op dit soort activiteiten. Een reden om open te blijven is om je vaste gasten een plezier te doen oid. Ook de verplichte kerstmenu's zie je slinken. Ik heb zelf al eens jaren terug het kerstmenu eruit gegooid en ben gewoon weer a-la-carte gaan werken. Wonderwel viel daarmee de spanning ook weg en werd het zeer ontspannen werken. Het hielp echt. Je moet alleen de durf/moed hebben om zo'n stap te nemen..
Je kunt dus concluderen dat kerst in het nadeel werkt van de Horeca. Enkele jaren terug werd ca 45% van de maaltijden buitenshuis geconsumeerd. Inclusief fastfood, kantines etcetera. 10% met kerst is dus laag. Dat heeft natuurlijk ook een oorzaak. Op de eerste plaats maken de supermarkten en traiteurs (waaronder restaurants) het de consument heel makkelijk om thuis iets bijzonders -al dan niet goeds- op tafel te toveren. Op de tweede plaats heeft de Horeca het er wellicht ook naar gemaakt dat de kersteter liever thuis zijn bordje onder de eigen kerstversiering wegprikt. Voordelen er zijn volop: geen verplichte, vaak dure, menu's, geen plaats hoeven te maken voor de volgende eetploeg, nog een lekker glaasje zonder een nieuwe dure fles te hoeven betalen, geen tafeltje in de buurt waar je je aan zit te ergeren, je eigen sfeertje en muziekje en de auto lekker thuis kunnen laten staan. Ach en hoeveeel mensen eten al niet minimaal wekelijks restaurant- of kerst eten. Uit en thuis.... Nu jullie er over beginnen, het valt me me op dat er minder restaurants dan voorheen kerstdiners organiseren. Of is dat mijn perceptie?