De horeca moet klanten meer keuze bieden tussen gezonde producten en minder gezonde producten. Op die manier kan de horeca het beste tegemoet komen aan de wensen van de consument Mensen die uit eten gaan staan vaak voor de keuze voor gezonde producten of iets minder gezonde producten. Wanneer horecagelegenheden deze keuze mogelijk maken, zullen klanten dit waarderen. De klanten willen immers niet voortdurend bezig zijn met de eigen gezondheid. Dat neemt niet weg dat gezonde producten steeds vaker op de kaart worden gezet. Uit een onderzoek van Horeca Entree, uitgevoerd door HTC Horeca & Catering Adviescentrum, blijkt dat 90% van de horeca-ondernemers denkt dat de gast gezonde producten belangrijk vindt. 70% baseert die visie op het feit dat consumenten vaak om gezonde producten vragen.
Hier spelen de ondernemers graag op in. 80% van de horeca-ondernemers gebruikt bijvoorbeeld onverzadigde vetten of past de receptuur aan. Het bedienend personeel speelt ook een belangrijke rol. Het personeel kan gasten wijzen op de aanwezigheid van gezonde producten. 98% van de ondernemers verwacht dat gasten steeds meer waarde zullen hechten aan gezondheid. Door gezonde producten aan te bieden zullen gasten de horeca als gastvrij ervaren.
bron:Horeca Entree - p. 17 met dank aan MKB net
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nee, er is geen snackbar, of er ligt wel een slaatje in de vitrine.
Restaurants zijn wel eens erg karig met groenten en bereiden die soms slordig. Teveel zout op het eten (waar staan die potjes voor op tafel?) komt ook nogal eens voor. Vlees met inkzwarte grillstrepen dat ongegeneerd wordt geserveerd. Zeer veel vet in het eten. Dat dan ook weer vaak in het lagere segment, wat weer sociale buikongelijkheid bewerkstelligt.
In het algemeen zouden de menukaarten wat mij betreft iets meer naar lichtere maaltijden/bereidingswijzen mogen opschuiven, met een wat grotere rol voor groente en vis. Volgens mij gebeurt dat ook al. Geen bezwaar overigens als er restaurants zijn met onbeperkt kaasfondue aanbieden of lappen vlees van een halve kilo.
De horeca biedt enorm veel keuzemogelijkheden tussen gezond en wellicht wat minder gezond [voor zover dat interessant is als je een avondje op de genietstand staat].
Vegetariërs kunnen prima vegetarische gerechten bestellen, vette vis is volop aanwezig, veel groentes, veel heerlijke salades en bijna altijd keuze tussen frietjes of gebakken aardappeltjes.
Als ik gezond eten wil bestellen is dat míjn verantwoordelijkheid, niet die van het restaurant welke bovengenoemde gerechten kan serveren [alle restaurants waar ik ben geweest n=honderden].
Restaurants die alleen maar minder ongezonde gerechten aanbieden [nog nooit meegemaakt] zouden wellicht wat gezondere gerechten aan de kaart mogen toevoegen...
Voor je het weet heb je een IKB-sticker voor restaurants ;-).