In de loop van 2018 komt Horeca Vlaanderen met een keurmerk of ­ander systeem dat het verschil moet verduidelijken tussen een restaurant met een gediplomeerde chef en een eethuis waar iemand zonder koksdiploma in de potten roert. "Op 1 januari vervalt de vestigingswet en kan iedereen die dat wil, een restaurant beginnen. Wij willen het onderscheid blijven tonen", zegt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen aan Het Nieuwsblad. "Als beroeps­federatie willen wij nu aan kwaliteitsbewaking doen."

De horeca is niet de enige sector die getroffen wordt door de afschaffing van de vestigingswet door de Vlaamse Regering. Wie wil, kan straks bijvoorbeeld ook bakker of slager worden. Ook de slagers- en bakkersbonden laten Het Nieuwsblad weten na te denken over een oplossing.

Nederland trok in 2007 de (verouderde) Vestigingswet in, om meer "ruimte te bieden voor ondernemerschap, concurrentie en werkgelegenheid."

Voor degenen die in Nederland een horecabedrijf (en daar hoort ook een huiskamerrestaurant bij, zodra je er betalende gasten ontvangt!) willen beginnen, gelden de volgende vereisten: schenk je alcohol, dan moet je bij de gemeente een Drank- en Horecavergunning aanvragen en het SVH diploma Sociale Hygiëne op zak hebben. Bied je iets te eten aan, dan moet je je aan de Warenwet houden en werken volgens de Hygiënecode (HACCP). Ook moet je je dan aan de Allergenenwet houden, zodat je gasten kunt informeren over de allergenen in je gerechten. Tenslotte moet je je bedrijfshulpverlening op orde hebben en uiteraard moet je restaurant in het bestemmingsplan passen. Een gediplomeerd kok achter de kachel is in Nederland geen eis. Net als straks in België.
Dit artikel afdrukken