Nieuws over de coronapandemie vind je overal. Op Foodlog helpen we je het te duiden, door het te rangschikken in 4 thema's. In onze dagelijkse newsroom, het Corona-effect, brengen we je een selectie van de berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers.
Vandaag het nieuws van 17 & 18 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
In Nederland spannen zeker 30 restaurants een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat. De Haagse bodega De Posthoorn nam het voortouw. Eigenaar Michael Meeuwisse eist dinsdag voor de rechtbank in Den Haag dat de sluiting van restaurants per direct wordt opgeheven (zie 1.1). De restaurants baseren zich op het advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat voorgesteld had dat restaurants - met inachtneming van de juiste maatregelen - open hadden kunnen blijven. Het kabinet nam dat advies niet over en sloot alle restaurants, lunchrooms en cafés voor (minstens) een maand.
Ook in België overwegen horeca-ondernemers gerechtelijke stappen tegen de staat (zie 1.3 en 1.4). Matthias de Caluwe van Horeca Vlaanderen laat juridisch nagaan of de algemene sluiting van restaurants en cafés "proportioneel" is. Tegelijkertijd onderhandelt hij met de verschillende Belgische regeringen over een uitgebreid pakket aan steunmaatregelen. "Wij willen er vooral voor zorgen dat alle steun van toepassing is op heel ons horecahuis, dus niet alleen voor hotels, restaurants en cafés, maar ook voor feestzalen, cateraars, discotheken en frituren. Alles moet van toepassing zijn op iedereen, want iedereen verdient een eerlijke kans om hierdoor te geraken. Daar houden we echt aan vast."
In Nederland geldt de horecasluiting niet voor hotels. Die mogen hotelgasten te eten en te drinken geven in het eigen restaurant. Het leidde al tot ophef rondom 'nep-hotelreserveringen'. Maar waar Joelia haar dwaling inzag, blijken jongeren hotels ontdekt te hebben als nieuwe hangplek (zie 4.1). Volgens de politie zijn er de afgelopen weken meermaals incidenten geweest in hotels waarbij een volwassene een kamer huurde en ‘een stel jongens daar aan het chillen was en allerlei dingen deden’, schrijft Het Parool. "Normaal gaan die jongens ergens bij elkaar zitten in een tent, maar dat kan nu niet”, zegt een woordvoerder van de politie. “Thuis is ook geen mogelijkheid, omdat hun ouders er zijn. Dus wijken ze uit naar hotels.”
De hotels hebben ‘s nachts hun handen vol aan dit nieuwe fenomeen. “De mensen die normaal in het park zouden rondhangen, proberen nu hetzelfde in hotels te doen. Dat geeft overlast. [..] Lachgas is verboden en roken mag, net als druggebruik, absoluut niet. Komt het hotel erachter dat het toch gebeurt, worden de jongeren per direct het hotel uitgezet. "Het gebeurt meerdere keren per week dat we gasten buitenzetten.”
Dit artikel afdrukken
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
In Nederland spannen zeker 30 restaurants een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat. De Haagse bodega De Posthoorn nam het voortouw. Eigenaar Michael Meeuwisse eist dinsdag voor de rechtbank in Den Haag dat de sluiting van restaurants per direct wordt opgeheven (zie 1.1). De restaurants baseren zich op het advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat voorgesteld had dat restaurants - met inachtneming van de juiste maatregelen - open hadden kunnen blijven. Het kabinet nam dat advies niet over en sloot alle restaurants, lunchrooms en cafés voor (minstens) een maand.
Ook in België overwegen horeca-ondernemers gerechtelijke stappen tegen de staat (zie 1.3 en 1.4). Matthias de Caluwe van Horeca Vlaanderen laat juridisch nagaan of de algemene sluiting van restaurants en cafés "proportioneel" is. Tegelijkertijd onderhandelt hij met de verschillende Belgische regeringen over een uitgebreid pakket aan steunmaatregelen. "Wij willen er vooral voor zorgen dat alle steun van toepassing is op heel ons horecahuis, dus niet alleen voor hotels, restaurants en cafés, maar ook voor feestzalen, cateraars, discotheken en frituren. Alles moet van toepassing zijn op iedereen, want iedereen verdient een eerlijke kans om hierdoor te geraken. Daar houden we echt aan vast."
In Nederland geldt de horecasluiting niet voor hotels. Die mogen hotelgasten te eten en te drinken geven in het eigen restaurant. Het leidde al tot ophef rondom 'nep-hotelreserveringen'. Maar waar Joelia haar dwaling inzag, blijken jongeren hotels ontdekt te hebben als nieuwe hangplek (zie 4.1). Volgens de politie zijn er de afgelopen weken meermaals incidenten geweest in hotels waarbij een volwassene een kamer huurde en ‘een stel jongens daar aan het chillen was en allerlei dingen deden’, schrijft Het Parool. "Normaal gaan die jongens ergens bij elkaar zitten in een tent, maar dat kan nu niet”, zegt een woordvoerder van de politie. “Thuis is ook geen mogelijkheid, omdat hun ouders er zijn. Dus wijken ze uit naar hotels.”
De hotels hebben ‘s nachts hun handen vol aan dit nieuwe fenomeen. “De mensen die normaal in het park zouden rondhangen, proberen nu hetzelfde in hotels te doen. Dat geeft overlast. [..] Lachgas is verboden en roken mag, net als druggebruik, absoluut niet. Komt het hotel erachter dat het toch gebeurt, worden de jongeren per direct het hotel uitgezet. "Het gebeurt meerdere keren per week dat we gasten buitenzetten.”
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Kort geding Haagse horecazaak tegen sluiting om corona
RTL Nieuws -
Restaurants naar de rechter om coronasluiting
De Telegraaf -
Horeca Vlaanderen overweegt rechtszaak tegen sluiting
De Tijd -
Horeca Vlaanderen overweegt juridische stappen tegen de algemene sluiting van cafés en restaurants
Knack -
Covid Looms Over Crab Harvesting
Bloomberg -
China Finds Active Covid-19 Virus on Frozen Food Packaging
Bloomberg -
Spoelt er straks een faillissementsgolf over Nederland? ‘Onvermijdelijk’
Trouw -
Bart De Wever: ‘Ik begrijp de beslissing over sluiting restaurants niet’
De Morgen -
Doek valt definitief voor beroemd Indisch restaurant Garoeda in Den Haag
NOS -
Christmas wines: stock up now before they sell out
The Guardian -
Olive harvest in jeopardy as tensions rise at the West Bank
BBC -
Delhaize Fresh Atelier overleeft corona niet
Retail Detail -
Delhaize zet Fresh Atelier stop
Gondola
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›-
Anbo: Geef senioren voorrang bezorgservice
Distrifood -
HelloFresh raises expectations for fourth time
Retail Detail -
Slimme ondernemers denken verder dan Bol.com en Thuisbezorgd
Marketing Tribune -
Helpen pop-uprestaurants en afhaalmaaltijden luchtvaart door hongerwinter?
De Standaard -
High wine of 4-gangenmenu? Restaurants schakelen snel over op afhaalmaaltijden
AD -
Sluiting horeca werkt snel door in de rest van de economie
NRC
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
GGZ: mentale gezondheid in gevaar door corona, jongeren kunnen ‘door ijs zakken’
NOS -
De citrussector in Spanje bloeit volop door corona (en de vraag naar vitamine C)
Trouw -
’Handen wassen helpt: coronavirus overleeft 9 uur op de huid’
De Telegraaf -
Slowaakse regering wil hele bevolking testen op corona
NOS -
'China heeft in november al veilig coronavaccin klaar'
RTL nieuws -
Covid-19 shows us why UK Aid should be invested in creating a healthier, safer world
Telegraph
4. Overig
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als er 1 groep mensen is die in zelfgekozen en permanente staat van quarantaine zit zijn het wel de over de hele wereld verspreide anabaptisten of wederdopers. Helpt dat isolement tegen Covid-19? Niet echt.
Ook Waalse horeca-ondernemers stappen naar de rechter, de Raad van State in dit geval, schrijft De Tijd.
Een groep Franstalige horeca-uitbaters, verenigd in het Collectif Wallonie Horeca, trekt naar de Raad van State tegen de beslissing van de federale regering om de horeca een maand te sluiten.
Volgens Migliore heeft de horeca de voorbije maanden de coronarichtlijnen van de overheid nauwgezet opgevolgd en kan de regering niet aantonen dat de golf van besmettingen via de horeca loopt. 'We nemen in onze sector de gezondheidsmaatregelen bijzonder ernstig,' zegt ze.
Het gaat om twee rechtszaken. Aan de Raad van State zal worden gevraagd via hoogdringendheid de beslissing om de horeca te sluiten te schorsen. Het verzoek daartoe wordt dinsdagochtend ingediend.
De tweede rechtszaak, bij de rechtbank van eerste aanleg in Luik, gaat over de vergoeding die de horeca krijgt tijdens de sluiting. Het budget van 500 miljoen euro dat de regering daartoe uittrekt, is volgens het Collectif Wallonie Horeca veel te weinig.
De horeca-organisaties richten zich op 'de meest betwiste' maatregel uit het Belgische pakket met strengere maatregelen. Verschillende politici hebben openlijk hun twijfel over de horecasluiting geuit. Zowel premier Alexander De Croo (Open VLD) als Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei dit weekend dat de sluiting een van de 'moeilijkste beslissingen' uit hun carrière was. 'Maar de besmettingscijfers dwingen ons om in te grijpen', vervolgde Jambon.