Vandaag het nieuws van 17 & 18 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

In Nederland spannen zeker 30 restaurants een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat. De Haagse bodega De Posthoorn nam het voortouw. Eigenaar Michael Meeuwisse eist dinsdag voor de rechtbank in Den Haag dat de sluiting van restaurants per direct wordt opgeheven (zie 1.1). De restaurants baseren zich op het advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat voorgesteld had dat restaurants - met inachtneming van de juiste maatregelen - open hadden kunnen blijven. Het kabinet nam dat advies niet over en sloot alle restaurants, lunchrooms en cafés voor (minstens) een maand.

Ook in België overwegen horeca-ondernemers gerechtelijke stappen tegen de staat (zie 1.3 en 1.4). Matthias de Caluwe van Horeca Vlaanderen laat juridisch nagaan of de algemene sluiting van restaurants en cafés "proportioneel" is. Tegelijkertijd onderhandelt hij met de verschillende Belgische regeringen over een uitgebreid pakket aan steunmaatregelen. "Wij willen er vooral voor zorgen dat alle steun van toepassing is op heel ons horecahuis, dus niet alleen voor hotels, restaurants en cafés, maar ook voor feestzalen, cateraars, discotheken en frituren. Alles moet van toepassing zijn op iedereen, want iedereen verdient een eerlijke kans om hierdoor te geraken. Daar houden we echt aan vast."

In Nederland geldt de horecasluiting niet voor hotels. Die mogen hotelgasten te eten en te drinken geven in het eigen restaurant. Het leidde al tot ophef rondom 'nep-hotelreserveringen'. Maar waar Joelia haar dwaling inzag, blijken jongeren hotels ontdekt te hebben als nieuwe hangplek (zie 4.1). Volgens de politie zijn er de afgelopen weken meermaals incidenten geweest in hotels waarbij een volwassene een kamer huurde en ‘een stel jongens daar aan het chillen was en allerlei dingen deden’, schrijft Het Parool. "Normaal gaan die jongens ergens bij elkaar zitten in een tent, maar dat kan nu niet”, zegt een woordvoerder van de politie. “Thuis is ook geen mogelijkheid, omdat hun ouders er zijn. Dus wijken ze uit naar hotels.”

De hotels hebben ‘s nachts hun handen vol aan dit nieuwe fenomeen. “De mensen die normaal in het park zouden rondhangen, proberen nu hetzelfde in hotels te doen. Dat geeft overlast. [..] Lachgas is verboden en roken mag, net als druggebruik, absoluut niet. Komt het hotel erachter dat het toch gebeurt, worden de jongeren per direct het hotel uitgezet. "Het gebeurt meerdere keren per week dat we gasten buitenzetten.”
Dit artikel afdrukken