De branche heeft samen met het ministerie een protocol opgesteld voor heropening, maar veiligheidsregio’s kunnen dat overrulen. Zo ontstaat de situatie dat een terras in de ene provincie strenger beoordeeld wordt dan in de andere. De horeca vreest chaos, schrijft de Telegraaf.

In het protocol van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staat onder meer dat bezoekers van een café of restaurant met vier personen aan een tafeltje of de bar mogen zitten. Maar als het gaat om familie of huisgenoten, dan mogen die ook bij elkaar aanschuiven. Dat zou haaks kunnen staan op de uitvoering van de maatregelen zoals het kabinet en het RIVM die in gedachten hebben. Ondertussen vragen gemeenten ook een plan van ondernemers hoe ze weer open willen gaan. Zij zitten daardoor klem tussen de regels van de branche en de veiligheidsregio.

Ook als de ondernemer zijn verantwoordelijkheid neemt, kan een handhaver straks zomaar vinden dat hij dat onverantwoordelijk deed
De aanpak loopt over te veel schijven, vindt voorzitter Dirk Beljaarts van KHN. "Het is totaal niet duidelijk naar wie je moet luisteren. Wij bespreken met het ministerie van EZK het protocol, maar zij hebben niet de bevoegdheid om het goed te keuren. Ook bij het ministerie van Justitie vangen we bot. Het is per regio weer afhankelijk welke beslissing een burgemeester neemt. Zo horen wij al dat er in Drenthe maximaal twee personen per tafel zijn toegestaan. Hierdoor krijg je een lappendeken van regeltjes waardoor grote verwarring ontstaat. Niemand pakt de regie.”

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) die eindverantwoordelijk is voor de handhaving van regels, blijkt vooral een rol te zien voor horeca-ondernemers zelf. Die moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Grapperhaus: "Eerst zijn zij aan zet. Handhaving vindt plaats als excessen of meldingen zijn, of steekproefgewijs. Horeca-ondernemers moeten de afstand in de gaten houden, burgemeesters de toegangswegen. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat er handhavers in uniform naast de tafels gaan staan.”

Toch blijkt ook Grapperhaus geen antwoord op praktische vragen te kunnen geven. Hij noemt "anderhalve meter het uitgangspunt" en zegt vervolgens: "Hoe een gezin met jonge kinderen dat doet moeten we naar kijken. Maar ik zeg niet dat daar een uitzondering voor wordt gemaakt.”

Ook als de ondernemer zijn verantwoordelijkheid neemt, kan een handhaver straks zomaar vinden dat hij dat onverantwoordelijk deed.
Dit artikel afdrukken