Het is genoeg geweest, zeggen inmiddels 60 lokale afdelingen van Horeca Nederland. Zij gaan 17 januari weer open voor het publiek, ongeacht wat het kabinet volgende week tijdens de persconferentie van 8 december bekend maakt. Dat blijkt uit een concept-persbericht dat onder meer bij nieuwsblad Gooi- en Eemlander terecht is gekomen, schrijft Misset Horeca.

Twee druppels deden de horeca-emmer overlopen: de ongekende drukte in winkels en winkelstraten dit weekend, en de uitlatingen van minister Hugo de Jonge. Die liet in de wandelgangen van de Tweede Kamer vallen dat "de gedeeltelijke lockdown echt wel langer gaat duren dan tot half januari." Een opmerking die de horeca-ondernemers in het verkeerde keelgat schoot. "We staan op het punt keihard te verzuipen", zegt Johan de Vos, woordvoerder namens duizenden boze horeca-uitbaters, in het AD.

Volgens De Vos moet de horeca kiezen uit 2 kwaden: "Of je nu failliet gaat, of je vergunning wordt ingetrokken [omdat je de coronaregels overtreedt door open te zijn, nvdr], het gevolg is hetzelfde." De landelijke organisatie van Koninklijke Horeca Nederland overlegt regelmatig met de overheid over de coronamaatregelen en steunpakketten. Maar het kabinet ziet "onvoldoende in hoe nijpend de situatie is bij de horecaondernemers."

Hoe dan ook, benadrukken de initiatiefnemers in alle toonaarden, de heropening zal plaatsvinden volgens "de protocollen die door KHN in een eerder stadium zijn gemaakt en door de overheid zijn goedgekeurd."

AD - Horeca is het zat en gooit deuren open op 17 januari
  • Deel
Druk af