In Nederland is de hopteelt bijna verdwenen. Daarom importeren vrijwel alle Nederlandse bierbrouwers hun bittere bellen. Maar er is hoop, schrijft het Parool. Wetenschappers van de Hogeschool InHolland zijn begonnen aan een tweejarig onderzoek dat nieuwe, makkelijker te telen hopsoorten op moet leveren. De speurtocht staat onder leiding van Nelleke Kreike, lector Green Biotechnology. Zij wil het onderzoek naar de eigenschappen van oude rassen combineren met moderne technieken. In herbaria en in het wild gaat ze op zoek naar geschikte kruisingsouders voor nieuwe variëteiten. Vooral planten die nog rond voormalige kweekgronden groeien hebben haar interesse. Deze overlevers hebben zich immers met succes aangepast aan de omstandigheden. Kreike gaat het DNA van de oudere rassen vergelijken met die van de huidige variëteiten, waarna ze met de ‘moleculaire veredeling’ hoopt te kunnen beginnen.
Eerder deze maand werd al bekend dat de gevangenis in Veenhuizen hop gaat kweken voor een lokale brouwer.

Uiteraard: in Zuid-Limburg wordt dankzij brouwer Gulpener al decennia weer hop geteeld.
Parool - Hoop op Hollandse hop via moleculaire veredeling - Amsterdam - PAROOL
  • Deel
Druk af