Hooikoorts: een lopende neus, tranende ogen, een dikke keel en vernauwing van longblaasjes. Twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. “Het gaat wel weer over,” denken ze en gaan gewoon aan het werk in plaats van naar de dokter.

Niet echt verstandig, want de ‘volksziekte’ kost Nederland alleen al €3 miljard per jaar. Dat sommetje maakt KNO-arts Wytske Fokkens van het AMC in de NRC op basis van een Zweeds onderzoek dat de maatschappelijke kosten van hooikoorts in kaart bracht. Die kosten zitten niet in medicijnen en doktersbezoek, maar voor 70% in minder functioneren op het werk. "Hooikoorts voelt als de derde dag na een flinke griep. Je hoofd zit vol, je hebt weinig energie en het is lastig om je te concentreren. Je bent kortom niet op je best," zegt Fokkens. Dat veroorzaakt het verlies van productieve tijd bij de baas en kost het leeuwendeel van die drie miljard euro.

Negen van de 10 hooikoortspatiënten gaan niet naar de dokter en dat is jammer. “Er zijn uitstekende medicijnen beschikbaar, maar die kun je alleen op recept krijgen,” aldus Fokkens. De zelfhulpmiddelen bij de drogist zijn een stuk minder effectief. Wil je je hooikoorts effectief aanpakken, begin dan met registreren van je klachten. Dat kan prima met apps als De Hooikoortsradar en het Allergie dagboek, die je helpen je bewust te worden van de ernst van je klachten. En als je neus of ogen dan weer beginnen te prikken, ga je gewoon even langs de dokter die meteen weet hoe erg het met je is.
Dit artikel afdrukken