Als je last van hooikoorts hebt, kun je maar beter niet zomaar achter het stuur kruipen. Wetenschappers van Maastricht UMC+ hebben vastgesteld dat hooikoorts een negatieve invloed heeft op de rijvaardigheid. Het effect van rijden met hooikoorts is te vergelijken met het rijden met 2 à 3 glaasje op (een alcoholpromillage van 0,05). Door hooikoortsmedicatie te nemen kunnen de negatieve effecten weer grotendeels ongedaan gemaakt worden.

Onderzoeksopzet
Voor het onderzoek kregen 20 hooikoortspatiënten eerst een placebo neusspray en een andere spray om allergische symptomen op te wekken. Na iedere spray-beurt moesten ze in een lesauto, met een instructeur, de weg op. Met speciale meetapparatuur werd hun rijgedrag gemeten. Met 'echte' hooikoortssymptomen bleken de proefpersonen aanmerkelijk slechter te rijden, waarmee het risico op auto-ongelukken toenam. Kregen de proefpersonen vervolgens hooikoortsmedicijnen toegediend, dan herstelde hun rijvaardigheid zich grotendeels.

Onderzoeksleider dr. Bernd Kremer, ziet een belangrijke rol voor artsen weggelegd: "Wat we met dit onderzoek namelijk willen aangeven is dat artsen er extra alert op moete dat ze niet alleen patiënten goed informeren over de risico's van hooikoorts, maar daarnaast ook het advies moeten geven om hun aandoening te behandelen. Vooral als er ook sprake is van andere invloeden die de rijvaardigheid kunnen doen afnemen", meldt het persbericht van MUMC+. Met die andere invloeden doelt Kremer op mensen die al medicijnen gebruiken of aan bepaalde ziekten lijden.
Dit artikel afdrukken