Het persbericht meldt: Agelopen zaterdagmiddag heeft een grote groep vrijwilligers mee geholpen met hooien bij de boer. Op deze zonnige middag (perfect weer voor hooien) is het hooi bij een van de melkveehouders van de Natuurhoeve in Benschop van het land gehaald en naar de hooischuur gebracht. Een inspannende klus, maar door de goede hulp was de klus snel geklaard. De dag werd afgesloten met een borrel, een lekker toetjes en een tasje met toetjes voor thuis.

In een bonte stoet van oude trekkertjes en een melktruckje vertrokken zij vanaf de boerderij naar het weiland. Na een goede warming up, werden de handen uit de mouwen gestoken, waardoor de ruim 450 balen hooi zo op de wagens lagen. Uiteraard was er tussendoor ook voldoende te drinken en werd er regelmatig gepauzeerd. In de tussentijd konden de kinderen zich ook vermaken en zelfs een echt melkdiploma behalen.

Mariska Lekkerkerker van de Natuurhoeve: “we zijn zeer blij met de opkomst en het enthousiasme van de mensen die gekomen zijn. Het hooi was op tijd binnen en we hebben er een mooie en gezellige dag van gemaakt. Hooi is goed voor de koe en het land en daarom vinden we het belangrijk dat deze oer-Hollandse boerentraditie blijft bestaan. Vandaag hebben we hier een steentje aan bij kunnen dragen.”

Hooi dient als voer voor de koeien als ze in de winter op stal staan en is duurzaam om te voeren. Goed hooi bevat namelijk veel energie en zorgt voor een betere gezondheid van de koe. Een belangrijke voorwaarde voor goed hooi is vanzelfsprekend goed weer met veel zon. Omdat hooien veel werk en risicovol is vanwege het wisselvallige weer in Nederland zijn er nog maar weinig boeren die hiervoor kiezen.

De hooidag is een initiatief van de Natuurhoeve dat aansluit bij haar ambitie om met het programma ‘Duurzame Weidezuivel’ samen met haar melkveehouders te komen tot de allerlekkerste, duurzame zuiveltoetjes.


Voor zover bekend bij de redactie is dit het eerste initiatief in de zuivelsector om consumenten te betrekken bij delen van het productieproces van melk. Bij bierbrouwer Gulpener in Limburg halen de brouwerij, boeren en consumenten gezamenlijk de hop binnen.

Fotocredits: NatuurHoeve
Dit artikel afdrukken