Geschat wordt dat 20% van de topwijnen vervalst wordt. Dat schrijft De Tijd. Vooral vanuit China wordt de wijnmarkt bestookt met genepte topflessen. Dat kunnen vervalste flessen met vervalste wijn en etiketten zijn of valse wijn in echte flessen met originele etiketten, kurken en capsules (de omhulsels om de flessenhals). Op internet bloeit dan ook de handel in lege, originele wijnflessen en kurken. Makers van dure wijnen zetten technologische snufjes in tegen deze vervalsingspraktijken. Chips, hologrammen, QR-codes, graveertechnieken en antifraude-zegels moeten de koper beschermen tegen nepwijn voor zijn goede geld. Master of Wine Fiona Morrison, mede-eigenaar van een bekend Bordeaux-huis, testte een nieuw beveiligingschipje dat boven de kurk, maar onder de capsule zit. Het laat de gebruiker weten of de fles al eens open werd gemaakt, bijvoorbeeld door via een klein gaatje in de bodem de echte wijn uit een fles te halen en er een nepper voor terug te doen. Zulke technieken zijn nog maar sinds kort beschikbaar en komen dus alleen van pas bij recente jaargangen. Voor de kelders vol oudere jaargangen blijft het opletten geblazen.

Overigens willen kopers van genepte wijn dat liever niet weten. Ze staan zo in hun hemd dat ze liever in stilte lijden dan aangifte te doen of ruchtbaarheid te geven aan het bedrog.
De Tijd - De jacht op vervalste topwijnen
Reageer
  • Deel
Druk af