Er lijken dus twee soorten mensen de natuur op te zoeken: ‘natuurliefhebbers’ en ‘recreanten’. En ze willen minimaal twee soorten natuur: natuur om lief te hebben, en natuur om in te recreëren.
Op 23 oktober verscheen een verhaal in het AD over de Marker Wadden, een nieuw natuurgebied dat tot stand kwam onder vlag en wimpel van Natuurmonumenten. Een paradijs voor vissen en vogels, waar trekvogels zouden kunnen rusten, die in de toekomst misschien niet meer op de Waddeneilanden terecht zouden kunnen. Of: de Marker Wadden, verstorende projectontwikkeling in een beschermd natuurgebied, dat diverse doelen tegelijk dient: dumpplaats van verontreinigd slib elders vandaan, proefplek om het omstreden granuliet uit te proberen, en recreatiegebied voor betalende bezoekers. Wat de Marker Wadden zijn, is afhankelijk van wie je het vraagt. Bestaande natuur is er kapot gemaakt met gokgelden, vindt de één; er is natuur gemaakt waar dood heerste, vindt de ander. Hoe het ook zij, Natuurmonumenten kreeg er opeens een groot budget door te beheren en houdt recreanten op 4/5e deel van de Wadden op afstand.
In de Volkskrant van 28 oktober vraagt Jean-Pierre Geelen zich af hoeveel natuurliefhebbers de natuur zelf eigenlijk aankan. Een mooie vraag. We herinneren ons vast nog het beeld van de ‘wilde wolf’, omsingeld door een horde mensen met apparatuur, van een paar weken geleden. Het jonge beestje bleef – naar het schijnt - een poosje rustig poseren, weinig aangedaan door de aanwezigheid van zoveel fotografen en apparatuur. Dit incident leidde tot ruzie tussen, op z’n minst, de Zoogdiervereniging, en het Park de Hoge Veluwe, waar de fotosessie plaatshad. De wolf moet je negeren en alleen laten. Je mag weten dat hij er is, maar je moet hem niet willen zien, vindt de Zoogdiervereniging kennelijk.
Ook de provincie was er druk mee. De handhavers van de provincie trokken samen op met de boa’s van het Nationaal Park. Geelen schrijft dat bezigheden en belangen in toenemende mate botsen, want sinds corona trekt Nederland er massaal op uit, de natuur in. Geholpen door e-bikes en bewapend met camera’s en verrekijkers valt ons opeens op, dat het zo druk is in de natuur. Zelfs ’s nachts zijn er mensen die ‘nightbiken’ – een activiteit die notabene door Natuurmonumenten zelf op de kaart zou zijn gezet. Voorlopig toppunt was de aangifte van de Faunabescherming tegen Natuurpark de Hoge Veluwe omdat het de wolf tam zou hebben gemaakt. In werkelijkheid probeert het Park de wolf uit alle macht buiten het park te houden, omdat de wolf moeflons opeet. Het Park was dan ook hoogst beledigd.
Hoe meer ik lees, hoe meer vragen er opkomen. Wat verbijstert ons verstand?
Het valt op dat vooral jagers zich enorm inzetten om wolven te demoniseren
— De Faunabescherming (@faunabeschermin) October 28, 2022
Jagers die oproepen om de jacht op de #wolf te openen doen dat niet om schapen te beschermen. Ze zijn bang voor verlies van hun jachtbuit https://t.co/ssTA5S9gzp
Professor @hanolff neemt het op voor de wolf https://t.co/R0aqRJgKxW via @nporadio1
— DFB Gelderland (@fb_provGLD) October 28, 2022
Friese Staten zijn in meerderheid klaar met de wolf: afschieten in gebieden met vee https://t.co/Ky2oDWxWha
— Leeuwarder Courant (@lc_nl) October 27, 2022
Dutch paradise: my stay at one of the world’s biggest manmade nature reserves #Markerwadden https://t.co/lBbO5mXzyG
— Teo Wams (@TeoWams) October 13, 2022
Zoveel mogelijk planten- en diersoorten zoeken op de #MarkerWadden, hartstikke leuk om aan te hebben meegedaan.
— Patrick Jansen (@PatrickAJansen) September 1, 2021
Wel een afknapper dat sommige leuke plantensoorten die ik vond bleken te zijn ingezaaid...
Daar ga je dan met je spontane ontwikkeling. https://t.co/VgxpLbhZe0
De #MarkerWadden, van bagger tot bloeiende archipel pic.twitter.com/EyZ7mJB0a0
— Roald Lapperre (@lapperre) May 19, 2021
Natuurbeschermer Jaap Dirkmaat pleit voor een simpele ingreep in Nederland om de verdwijnende soorten te laten terugkeren in het landschap: de vlechtheg. pic.twitter.com/0OT4t0K3GT
— VPRO Tegenlicht (@VPROTegenlicht) September 28, 2021
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#27 Zoals bij #24geformuleert Frank Eric " denk ik dat we op veel fronten tegen de natuur en natuurlijke processen inwerken, waardoor we veel verstoren, waardoor heel veel planten en diersoorten uitsterven, en wellicht op niet te lange termijn ook heel veel mensen zullen doodgaan..."
Door drastisch andere keuzes te maken, hoewel dat ook ingewikkeld is, kunnen we misschien hele grote verstoringen zoals oa klimaatverandering, nog meer vervuiling, afname van zoetwatervoorraden ed nog voorkomen, ....of gedeeltelijk voorkomen.
Dat bedoel ik met "op tijd".
Op tijd voor wat?
#Barbara, " Dus wellicht komt "op tijd" voor velen te laat, maar voor een anderen nog op tijd."
Wat bedoel je daarmee?
#25 Ja, " op tijd" is een grote vraag. Maar met meer druk op de ketel, kan heel veel veranderen. Dus wellicht komt "op tijd" voor velen te laat, maar voor een anderen nog op tijd.
Ik zie het ook zo. De vraag is natuurlijk of dat 'meer begrijpen' op tijd komt.
#23 ok, ...ik denk dat we nu op heel veel fronten tegen de natuur en natuurlijke processen inwerken, waardoor we veel verstoren, waardoor heel veel planten en dieren uitsterven, en wellicht op niet te lange termijn ook heel veel mensen zullen doodgaan. We graven momenteel een graf voor ander leven op aarde en ook voor onszelf.
Met " meer begrijpen" ofwel beter begrijpen hoe allerlei processen op aarde werken kunnen we misschien betere keuzes maken, en hele grote verstoringen voorkomen, zodat de aarde leefbaar blijft voor ons en voor heel veel leven op aarde.
Het gaat dan niet alleen om processen buiten onszelf , maar ook binnen onszelf, zoals zelfreflectie en instaat zijn tot gedragsverandering.
Maar misschien zie jij het heel anders ?