image Slechts 2% van de Nederlanders houdt zich aan de criteria van de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding.

Dat kan positiever worden uitgelegd dan het op het eerste gezicht lijkt, menen prof. Frans Kok en prof. Daan Kromhout van de Wageningse Universiteit.

Voor mensen die slecht eten is het effect van een kleine verbetering namelijk extra groot.

Kok is verbonden aan de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Hij was voorzitter van een commissie van de Gezondheidsraad die de nieuwe richtlijnen voor goede voeding formuleerde. Kromhout is vice-voorzitter van de Gezondheidsraad en net als Kok hoogleraar in Wageningen.

Voedingsvezels
Een belangrijk struikelblok in de criteria vormen de voedingsvezels uit volkoren graanproducten, groente en fruit. Een volwassene heeft dagelijks 30 tot 40 gram vezels nodig. Dat is ongeveer de hoeveelheid die je binnenkrijgt als je 12 volkoren boterhammen of 12 appels eet. Slechts 10% van de Nederlanders haalt dat. Dat heeft deels te maken met onze verminderde behoefte aan kilocalorieën, vermoeden de hoogleraren.

Ailko Faber
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Groenten en fruit
Meer bewegen verhoogt de behoefte aan energie en dus de inname van voedingsmiddelen op een gezonde manier. Daardoor wordt het makkelijker om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Het knelpunt daarbij zit hem niet in de vitamines en mineralen. Bij mannen is alleen de inname van vitamine E aan de lage kant, bij vrouwen is de inname van ijzer ‘beneden de norm’. Serieuzer is de geringe inname van groenten en fruit. Slechts 4% van de Nederlanders gebruikt hoeveelheden zoals het Voedingscentrum adviseert.

Verzadigd vet en zout
Vooral in de vorm van volle zuivel en vlees consumeren Nederlanders nog steeds meer cholesterolverhogend verzadigd vet dan goed voor ze is. Slechts 8% van de bevolking eet wat verzadigd vet betreft volgens de Richtlijnen.
Van alle voedingsstoffen waarvan we minder zouden moeten consumeren zijn de Richtlijnen het meest eenduidig over keukenzout. De aanbevolen inname is aangescherpt van 9 gram per dag naar 6 gram. Hoeveel zout Nederlanders binnenkrijgen is niet exact bekend maar de hoogleraren schatten het op 10 gram per dag.

Effect van eerste verbetering is het grootst
Een voedingspatroon met veel zout verhoogt de bloeddruk en daardoor de kans op hart- en vaatziekten. Consumenten kunnen overigens weinig doen om hun inname van zout te verminderen, want het gros van het zout dat ze gebruiken wordt door de voedingsindustrie in alledaagse levensmiddelen als brood, kaas en sauzen gestopt. Toch loont het de moeite om de inname van zout te verminderen, ook als je de 6 gram per dag niet haalt, stelt Kromhout. Een verlaging van een dagelijkse inname van 10 naar 9 gram levert meer gezondheidswinst op dan een vermindering van 9 gram tot 8 gram zout. Het verband tussen bloeddruk en hart- en vaatziekten is namelijk exponentieel. Eenzelfde verhaal gaat op voor een vermindering van de inname van slechte vetten, of voor een verhoging van de consumptie van groenten en fruit.

bron: foodholland
Dit artikel afdrukken