Het lijkt erop dat scheidend minister Hoogervorst begrijpt hoe regelgeving werkt voor kleine ambachtelijke producenten: dodelijk. De eisen zijn even zwaar als voor een mammoettanker met een dito personeelsmacht als Unilever.
Nu hij hiermee toch bezig is; waarom geen speciaal label voor de ambachtelijke producten zoals het Franse Label Rouge?
Het Label Rouge is een kwaliteitslabel en stimuleert door zijn herkenbaarheid de verkopen en prijs van hoogwaardige ambachtelijke producten. Wellicht wordt iemand op het Ministerie wakker als ze dit lezen!
De Minister van Volksgezondheid zal in samenspraak met betrokken branches en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in 2007 een proefproject starten bij ambachtelijke bedrijven. Hij wil daarmee onderzoeken of de wettelijk verplichte informatie op het etiket op een voor de ambachtelijke ondernemer minder belastende manier aan de consument kan worden gegeven. Hoogervorst schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. De etiketteringverplichtingen zijn voor zowel de industriële als de ambachtelijke sector een belasting. De industriële sector heeft te maken met producten van verschillende herkomst, samenstelling en productielocaties en met verschillende interpretaties en eisen in nationale etiketteringsvoorschriften. De ambachtelijke sector beschikt over beperkte middelen om aan de informatieplicht te voldoen. Het invoeren en opplakken van etiketten gebeurt veelal handmatig.
De ambachtelijke sector ziet een flexibel en creatief assortiment als de belangrijkste toegevoegde waarde. De producten zijn daardoor niet standaard en vaak wisselend van samenstelling. Daarnaast wil de ambachtelijke sector beter gebruik kunnen maken van de korte afstand tussen producent en consument bij de informatieoverdracht.
Om de ambachtelijk sector bij deze etiketteringsverplichtingen te omtzien wordt in 2007 een proefproject gestart waarbij onderzocht wordt of de wettelijk verplichte informatie op het etiket op een voor de ambachtelijke ondernemer minder belastende manier aan de consument kan worden gegeven.
De ervaringen van consumenten, en zeker die met een allergie, zullen worden gepeild. De resultaten van dit proefproject zal Hoogervorst gebruiken in de discussie met de Europese Commissie en de andere lidstaten over de noodzakelijke grondige herziening van de etiketteringsrichtlijn.
bron: ministerie WVS
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gisteren werd Marrit Rooda winnares van de Nashuatec MVO Scriptieprijs. Ze komt met een strijdplan voor keurmerken. Nadat haar online was gegaan, werd deze jongedame direct gebeld door het ministerie. De scriptie kun je hier downloaden. Soms zijn ministeries minder traag dan je zou verwachten ;-)
@Brigitte: klopt, niets aan te doen, ik zou de keuze bij de producent leggen of hij de kosten voor de uitgebreide etiquetering op zich wil nemen voor deze doelgroep. Het is zonde dat hard werkende ambachtelijke producenten hun tent moeten sluiten omdat de kosten voor bureaucratie de pan uit rijzen.
In de brief van Hoogervorst wordt gesproken van een andere manier waarop die wettelijk verplichte informatie naar de consument gecommuniceerd wordt: Ipv etiketten plakken zou je ook een A4'tje bij de producten kunnen leggen (dan ga ik er dus van uit dat ambachtelijke producten niet in de supermarkt tussen de "Yomild light zonder extra suiker" liggen).
Als je vanwege allergiën gewend bent om op alle etiketten te kijken of er niet een stofje inzit waar je allergisch op reageert, is zo'n produkt niet te kopen. Je kunt het risico vaak niet nemen dat er iets inzit waar je verkeerd op reageert.