image
François Pugibet:
wijn wordt meer geproefd (en uitgespuugd) dan gedronken omdat het te alcoholisch is geworden


Ik doe wel eens laatdunkend over de luiheid waarmee het Zuiden van Frankrijk (de Languedoc-Roussillon) zich op het gebied van wijn ontwikkelt. Dit gebied heeft een fantastisch klimaat en kan grootste wijnen maken. Toch bevindt het zich in een diepe crisis. Het overgrote deel van de wijn die er gemaakt wordt is op zijn best middelmatig te noemen. Nieuwe etiketten en fancy Engels aandoende namen - zoals bijv. Wild Pig, inmiddels ook te koop bij AH, of 'the Old Jeep' - kunnen dat nauwelijks verhullen. En dan hebben we het alleen nog maar over de betere van deze ten opzichte van Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Australië lastig te verkopen wijnen. We hebben het hier eerder gehad over de innovatie van Domaine La Colombette: wijn met minder alcohol, gewoon met een Franse naam 'Plume' ('veer', in wit, rosé en rood). Inmiddels is er een spontane vraag op gang gekomen, ook al heb ik de wijn eigenlijk niet in mijn assortiment. Steeds opnieuw is de mening over deze wijnen zeer positief. Met het voorjaar in aantocht neemt de vraag naar deze aangenaam fruitige en mineraal-frisse wijnen - en maar 9%, het percentage dat dagelijkse wijn vroeger had! - toe. Die 9% zijn de kracht van de wijn. Doorcat druiven steeds rijper worden geoogst, neemt het alcoholpercentage van wijn toe. De drinkbaarheid neemt daarmee af. Wijnen met alcoholpercentages tegen de 15% (er zijn er zelfs met bijna 17%!) zijn al lang geen uitzondering meer.

Zojuist kreeg ik van Vincent Pugibet van La Colombette net buiten Béziers een persbericht met de medeling dat zij het voorjaar vieren met de ingebruikname van een nieuwe desalcolisatie-installatie. Het event vindt plaats op 12 mei (aanvang 18.30h) op het domein (aan de Ancienne route de Bédarieux, die parallel loopt aan de D 909 van Béziers naar Bédarieux). Een groot aantal politieke hotemoten en wijnorganisaties geeft acte de présence.

Zó belangrijk wordt deze vernieuwing daar gevonden. Vincent en zijn vader François verdienen alle felicitaties omdat ze ook bij dit nieuwe type wijn weer rolmodel zijn voor de streek.

En .. het moet gezegd: de wijn is super. Geen wijn met minder (alcohol), maar juist wijn met meer (smaak).

Zou je de avond willen meemaken, laat het weten. Dan zorgen we ervoor dat je kunt meeproeven (aantal deelnemers binnen grenzen uiteraard).
Dit artikel afdrukken