Een smaakjury bestaande uit culinair journalisten Felix Wilbrink (Telegraaf) en Karin Luiten (Trouw), en beste groenteman van Nederland Wim Landwaart (Landwaart Culinair) koos de tomaat uit negen koplopers op het gebied van innovatie en duurzaamheid. De Honingtomaat kozen zij uit als allerlekkerste. Ook het aanwezige publiek wees de Honingtomaat als favoriet aan. Dubbele winst dus, voor het bedrijf van Jos Looije.

de smaakjury proeft: vlnr Wilbrink, Landwaart, Luiten

none


De crème de la crème van tomatentelend Nederland kwam vanmorgen bijeen bij Tomatoworld in Honselersdijk om zich te melden voor de verkiezing van ‘Beste rauw te eten tomaat van Nederland’. Een vakjury bestaande uit Rob Baan (Koppert Cress), Laurens Vlaar (CLM), Peter Klapwijk (GreenQ) en Maren Schoormans (Priva) selecteerde afgelopen week uit 23 kandidaten 9 absolute koplopers op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Zij presenteerden vanmorgen hun tomaten aan de smaakjury en het aanwezige publiek van tuinders, veredelaars, marketeers en andere geïnteresseerden.

Wat is 'de beste'?
Is het wel mogelijk om 'de' beste tomaat te kiezen, vroegen enkelen zich af. De variatie binnen het tomatenassortiment is groot en elke tomaat kent zijn eigen gebruiksmoment. ‘Mister TastyTomaat’ Ton Janssen pleitte dan ook voor een wetenschappelijke benadering om zo objectief mogelijk de lekkerste tomaat voor verschillende doeleinden aan te kunnen wijzen.

Toch kregen jury en publiek de opdracht om die éne te kiezen “die je mee zou nemen naar een onbewoond eiland en echt moet kiezen”. "Vergelijk het met het weer", beargumenteerde Felix Wilbrink. "Het verschil tussen een hoog en een laag drukgebied brengt een luchtstroom op gang. Zo moet het ook met tomaten. Verschil brengt beweging op gang. Wie nu net naast de titel grijpt, gaat volgend jaar nog eens extra hard zijn best doen."

'Bommelding'
Over de winnende Honingtomaat was de smaakjury lovend. "Een Lambada moment", lichtte Karin Luiten de keuze toe onder verwijzing naar de exclusieve aardbei. Felix Wilbrink doet er een schepje bovenop. "Een heel opvallend tomaatje. De één noemt het een smaakexplosie, ik noem het een bommelding.”

De winnaars met de jury:

none


In de kassen in Maasdijk, Naaldwijk en sinds kort ook Burgerveen, worden de Honingtomaten geteeld op steenwol dat steeds opnieuw wordt hergebruikt, zonder het te ontsmetten. Het ecosysteem dat zo ontstaat, zorgt voor gezonde en weerbare planten. De tomaten mogen afrijpen aan de tros en worden alleen aan groentespeciaalzaken verkocht onder het merk Honingtomaten.

Uitstekende 2e en 3e prijzen
Biologisch teler Frank de Koning uit Tinte verdiende wat de smaakjury betreft een goede tweede plaats. Frank diende zijn oogstrelende tomatenmix Wild Wonders in voor de verkiezing en liet vanmorgen de kleine, rode Sweetelle proeven. Een afwijkend tomaatje met opvallend kruidige smaak, “lekker eigenwijs tegen de trend in” aldus Wilbrink. De door de Demokwekerij uit Honselersdijk ingediende tomaat van het ras Kierano, 'op water' geteeld middels het zeer innovatieve teeltsysteem Futagrow, werd derde. "Een goeie tomaat. Hier moet je gewoon altijd een kilo van in huis hebben."

In de publieksproeverij eindigde l'Amuse van Fresh Valley uit Maasbree ("zo hoort een tomaat te smaken") op de tweede plaats. De Red Star Romantic (“de ideale zoet-zuur verhouding") uit de innovatieve Ultra Clima kas in Dinteloord werd derde.

De verkiezing ‘Beste tomaat van Nederland’ is een initiatief van Urgenda en Foodlog om verduurzaming door smaakvolle innovatie ruim baan te geven.

Fotocredits: vlnr Arjan Kouwenhoven (namens Demokwekerij met het ras Kierano), 3e prijs smaakjury, Dirk van der Kaaij (van Red Star, met de Red Star Romantic), 3e prijs publieksjury, Robbert de Jong (namens Looije Tomaten, met de Honingtomaat), dubbel eerste prijswinnaar, Frank de Koning (met de Sweetelle uit de Wild Wonders), 2e prijs smaakjury, en Maureen van den Brand (met de L'Amuse van Fresh Valley), 2e prijs publieksjury --- ©Pieternel van Velden voor Foodlog Media
Dit artikel afdrukken