‘Gezondere’ suikers bestaan niet en consumenten moeten op het etiket kunnen zien hoeveel suiker ze met een product binnenkrijgen, zegt Action on Sugar.

De Britse consumentenorganisatie onderzocht verschillende soorten zoetmiddelen, zoals stropen (bijvoorbeeld maple syrup en golden syrup) en honing. Ze kochten 223 producten uit de Britse supermarkten.

Ook maple syrup, basterdsuiker, rietsuiker of honing zijn niets anders dan vormen van suiker. Maar bij consumenten leeft het idee dat deze alternatieve suikers gezonder zouden dan gewone witte kristalsuiker. Producenten hebben er daarom maar al te gauw een handje van misleidende namen voor suikers op hun producten als koekjes, repen en ontbijtgranen te zetten. 'Met honing’, als gezonde toevoeging. Honing bestaat voor 86% uit (natuurlijke) suikers, stelde Action on Sugar vast.

Verder bleek uit het onderzoek dat sommige producten die met de aanduiding 'honing' pronken in werkelijkheid maar een spoortje honing bevatten. De hoeveelheid gewone suiker kon oplopen tot wel 25 keer zo veel als de breed uitgemeten honing op het etiket.

Action on Sugar pleit voor een verplichte vermelding op het etiket van de bijdrage van een product aan de dagelijkse suiker-inname. Ook roept de groep Public Health England op om consumenten te informeren over suikers via het Change4Life programma.

Hier ligt een uitdaging: hoe haal je suiker uit koekjes, frisdranken en sauzen? Is agavestroop, honing, kokosbloesemsuiker wel zo gezond? Daarover spreekt Ralph Moorman, voedseldeskundige, tijdens het congres Gezonde Innovatie. De tweede editie vindt plaats op 6 juni 2019 in Ede. Koop je ticket hier en praat mee!
2019 - Consumers misled on honey and so-called healthier syrups, despite them being officially categorised the same way as table sugar - Action on Sugar
Reageer
  • Deel
Druk af