De exploitatie van de bijna monopolistische toplokaties in en om de stationshallen is in handen van NS-dochter NS Stations, naar verluidt een van de grote melkkoeien van de NS. Er is momenteel zelfs geen enkele plek te huur.
Dit bedrijf vergeet in zijn streven naar een nog beter bedrijfsresultaat nogal eens de reiziger. Tot enkele jaren geleden kon je bij Kiosk kiezen tussen Grolsch bier en Heineken, want er zijn Grolsch- en Heineken-reizigers. Maar opeens ging men exclusief over op B-merk Bavaria. Je kunt koffie kopen bij de Kiosk en bij de croissanterie C'est du pain ("De gezondste plek tussen aankomst en vertrek "), maar als je die geproefd hebt neem je toch maar liever die Bavaria. C'est du pain betekent 'het is brood'. Wat je daar krijgt: taaie opbakbroodjes en rare bruine driehoekjes met zangzaad op de korst dat tussen je kiezen gaat zitten. Met ongevraagd een smakeloos garneertomaatschijfje en een plastic slablad tussen elk broodje. Het is brood, inderdaad, maar meer wil je er liever niet over zeggen.
Het bedrijf achter het meeste eten en drinken op de stations heet Servex, een samentrekking van 'servus' (latijn voor slaaf) en 'exploitatie'. Nomen est omen. De reiziger is een slaaf die uitgebuit wordt.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik ben op zoek naar Kiosken gaarne zijn er kiosken te huur gaarne aan iedereen laat me weten
@Peter Wessels,
Dank voor de toelichting. Echter, het woord "service" gaat wel degelijk terug op het Latijnse woord voor slaaf, volgens mijn woordenboeken althans. Mijn argument daar was wel bedoeld als rethorische overdrijving: ik voel mij slaafs behandeld doordat de Kiosk alleen maar Bavaria verkoopt in plaats van enige keuze te laten aan de consument. AH Togo verkoopt tenminste Heineken, Palm, Hoegaarden en Grolsch. Omdat zij concurreren met Kiosk! Monopolisme leidt tot verslechtering van het aanbod en verhoging van de prijs, een algemeen economisch feit.
Wouter,
Ieder mag zijn eigen mening hebben maar dan moet het wel de waarheid zijn.
Servex staat van oudsher voor SERvice & EXploitatie.
Ook de Sushi winkels worden nier door Servex geexploiteerd.
@Marcel,
Het mooie is juist dat hier GEEN sprake is van een vrije markt. De NS bepalen het aanbod. In tegenstelling tot de winkelstraat kan daar iets moois uit voortkomen als de wil er is.
@ Eric:
Net als in Nederland is de restauratiewagen al in de vorige eeuw afgeschaft. En daar zal de firma Rombouts inderdaad niet blij mee zijn. Ik kan daar niet om wakker liggen, want zo'n goede koffie was het ook weer niet. Het enige voordeel was, dat 'ie vers was.
@ Cecile :
Neeeeheeee ! Niet doen !! Tenzij je levensmoe bent : eet die stattions-sushi niet !!!
Zonder opscheppen : ik ben ik Japan geweest. Meerdere malen. Daar heb ik echte stations-sushi gegeten. Wat heet, 'Eki-ben' zijn complete lunch-feestpakketten, een keuze waar je spontaan van gaat juichen. Wat je in Nederland krijgt is (bijna) hetzelfde als bij Albert Heyn (of in BE bij Delhaize) in de vis-bak ligt. Brrrr.
@ Wouter van der L :
Stockholm -syndroom ? Ga je mond wassen. Gijzelaars vergelijken met treinreizigers is een nogal goedkope vergelijking.
Maar de moraal van het verhaal is toch 'gewoon' dat ook op de stations de vrije markt zijn gang gaat ? Net als in willekeurig welke ander (winkel)straat dan ook. Dat is heel vervelend - maar moeten we dat anders opvatten omdat in dit geval de grond van NS Vastgoed is en de boel re-nationaliseren en dan maar op vage gronden de winkeliers daar subsidieren of zo ? Lijkt me een even vaag voorstel als het gemiddelde Groen Links -partijprogramma.