Honger laat je impulsiever met geld omgaan. Meer honger zou vooral vrouwen slechter in staat stellen hun centjes te beheren. Dat denken onderzoekers van de Harvard universiteit.

Het hongerhormoon ghreline wordt afgegeven door de maagwand en stimuleert de eetlust. Afhankelijk van voedselinname en individueel metabolisme fluctueert je ghreline-niveau de hele dag door.

De onderzoekers lieten 84 jonge vrouwen in de leeftijd van 10 tot 22 jaar hetzelfde eten na een vastenperiode. Van de 84 vrouwen hadden 50 een laag lichaamsgewicht en een eetstoornis zoals anorexia. De andere 34 vrouwen waren gezond en vormden de controlegroep. Voor en na het eten werden de ghreline-niveaus in hun bloed gemeten.

Na de maaltijd vulden alle deelnemers een keuzetest in met financiële dilemma's. Zo mochten de vrouwen kiezen voor een beloning van 20 dollar nu, of een beloning van 80 dollar over 2 weken.

Wat bleek? De gezonde vrouwen met meer honger kozen vaker voor het snelle geld en lieten het viervoudige bedrag schieten. Die bevinding duidt volgens hoofdonderzoeker Franziska Plessow op impulsief geldgedrag als je - als vrouw - honger hebt.

Opvallend. Bij de vrouwen met een eetstoornis vonden de onderzoekers geen verband tussen ghreline-niveau en geldkeuzes. Ghreline-resistentie is een bekend fenomeen bij mensen met een eetstoornis. Volgens Plessow zijn zulke mensen in hun algehele gedrag ongevoelig voor honger en daarom waarschijnlijk ook bij geldzaken.
ScienceDaily - 'Hunger hormone' ghrelin affects monetary decision making: High ghrelin levels in healthy females predict more impulsive choices, researchers say
  • Deel
Druk af