Hoe meer wilskracht, hoe kleiner de kans op onethisch gedrag. Zo luidt de theorie. Zou dan een fysiologische staat van honger die wilskracht doen wegebben? In dat geval zou grote trek zou er dus voor kunnen zorgen dat we onze zelfbeheersing verliezen en slecht gedrag gaan vertonen.

Amerikaanse onderzoekers van de Foster School of Business van de University of Washington zochten het uit. Ze probeerden vast te stellen of een verzwakte wilskracht zou zorgen voor onethisch gedrag, zoals liegen.

Lunch-trek
De onderzoekers deden een verschillende experimenten met studenten van de universiteit. Ze vergeleken het gedrag van studenten die nog moesten lunchen met de studenten die al hadden gegeten. De onderzoekers vroegen de proefpersonen om oplossingen te bedenken voor een onoplosbare wiskundige puzzel. Hoe meer 'juiste' oplossingen ze zogenaamd hadden bedacht, hoe meer beloning ze ontvingen. Die beloning was een snack of een kantoor-gadget. Wat bleek? Hongerige proefpersonen logen vaker, maar alleen als ze daarvoor eten ontvingen.

Liegen mensen op dieet meer dan anderen als het om eten gaat?
“Single-minded"
In een vervolgonderzoek keken de onderzoekers naar de focus van de gedachten van proefpersonen. Het bleek dat hongerigen, maar ook dorstigen, “single-minded” waren. Zij dachten voornamelijk aan eten. Onderzoekers Kai Chi “Sam” Yam en Scott Reynolds leggen uit hoe dat komt: “honger activeert een systeem in onze hersenen waardoor we meer gefocust zijn op het bereiken van doelen en het voorzien in behoeften. In dit geval eten.”

Gedragscodes helpen
De neiging tot leugens nam af als de onderzoekers de proefpersonen van tevoren bewust maakten van geldende normen en gedragscodes. Dat bleek ook te gelden voor studenten die snakten naar eten of drinken. Dat betekent dat mensen in een omgeving waarin sterke (culturele) normen en waarden gelden, een wilskracht ontwikkelen die hun hongergedreven onethische neigingen weet te onderdrukken.

In context van de studie stelt zich een vervolgvraag: liegen mensen op dieet meer dan anderen als het om eten gaat?

De studie verscheen in “Organizational Behavior and Human Decision Processes”.

Fotocredits:"Pinocchio", Will Temple
Dit artikel afdrukken