Eurostat zette de cijfers van 37 landen naast elkaar: de 27 EU-landen, het Verenigd Koninkrijk, 3 EFTA-landen (IJsland, Noorwegen en Zwitserland), 5 kandidaat-lidstaten (Albanië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Turkije) en 1 potentieel kandidaat-lidstaat (Bosnië-Herzegovina). Het statistiekbureau berekende vervolgens de gemiddelde prijs van voedsel voor de 27 EU-landen (geïndexeerd op 100%) en gebruikte deze als maatstaf om er de voedselprijzen van andere landen mee te vergelijken.

EFTA-landen
Over het algemeen zijn de voedselprijzen in EFTA-landen hoger dan in de EU-landen. Zwitserland is het duurste land voor levensmiddelen (166%). Van alle landen betaal je daar het meest voor brood en andere graanproducten (164%), vlees (235%) en vis (146%). Zuivelproducten zijn het duurst in Noorwegen (169%), waar ook non-alcoholische dranken (179%), tabak (235%), fruit, groenten en aardappelen (154%) het hoogst geprijsd zijn van alle landen. Voor goedkope alcohol kun je IJsland (265%) beter overslaan.

EU-landen
Van de EU-landen zul je in Denemarken, Luxemburg en Oostenrijk het meest betalen voor voedingsmiddelen. Binnen de EU staat Denemarken bovenaan de lijst van het duurste brood en graanproducten (129%), terwijl je in Cyprus de duurste zuivelproducten (134%) koopt. In Frankrijk betaal je het meest voor fruit, groenten en aardappelen (127%). Vlees (145%) en vis (139%) zijn het duurst in Oostenrijk, terwijl je bij buurland Hongarije (75%) bijna dubbel zoveel vlees krijgt voor hetzelfde geld.

Balkan-landen
In de Balkanlanden ben je juist structureel goedkoper uit. De laagste prijzen voor brood en graanproducten (53%) vind je in Roemenië. Voor fruit, groenten en aardappelen (52%), vlees (62%) en vis (62%) kun je het best in Noord-Macedonië zijn en je betaalt in Polen het minst voor zuivelproducten (70%). Spanje is dan weer het goedkoopste EU-land voor oliën en vetten (78%). Wat alcohol betreft krijg je in Bosnië-Herzegovina (75%) het meeste waar voor je geld.

Nederland
In Nederland betaal je voor bijna alle categorieën een gemiddelde prijs. Brood en andere graanproducten liggen met 90% iets onder het EU-gemiddelde, net als de prijs van olies en vetten (98%). We betalen slechts een klein beetje meer voor zuivelproducten (105%) en vis (103%), maar wel een bovengemiddelde prijs voor vlees (127%).
Dit artikel afdrukken