EFTA-landen
Over het algemeen zijn de voedselprijzen in EFTA-landen hoger dan in de EU-landen. Zwitserland is het duurste land voor levensmiddelen (166%). Van alle landen betaal je daar het meest voor brood en andere graanproducten (164%), vlees (235%) en vis (146%). Zuivelproducten zijn het duurst in Noorwegen (169%), waar ook non-alcoholische dranken (179%), tabak (235%), fruit, groenten en aardappelen (154%) het hoogst geprijsd zijn van alle landen. Voor goedkope alcohol kun je IJsland (265%) beter overslaan.
EU-landen
Van de EU-landen zul je in Denemarken, Luxemburg en Oostenrijk het meest betalen voor voedingsmiddelen. Binnen de EU staat Denemarken bovenaan de lijst van het duurste brood en graanproducten (129%), terwijl je in Cyprus de duurste zuivelproducten (134%) koopt. In Frankrijk betaal je het meest voor fruit, groenten en aardappelen (127%). Vlees (145%) en vis (139%) zijn het duurst in Oostenrijk, terwijl je bij buurland Hongarije (75%) bijna dubbel zoveel vlees krijgt voor hetzelfde geld.
Balkan-landen
In de Balkanlanden ben je juist structureel goedkoper uit. De laagste prijzen voor brood en graanproducten (53%) vind je in Roemenië. Voor fruit, groenten en aardappelen (52%), vlees (62%) en vis (62%) kun je het best in Noord-Macedonië zijn en je betaalt in Polen het minst voor zuivelproducten (70%). Spanje is dan weer het goedkoopste EU-land voor oliën en vetten (78%). Wat alcohol betreft krijg je in Bosnië-Herzegovina (75%) het meeste waar voor je geld.
Nederland
In Nederland betaal je voor bijna alle categorieën een gemiddelde prijs. Brood en andere graanproducten liggen met 90% iets onder het EU-gemiddelde, net als de prijs van olies en vetten (98%). We betalen slechts een klein beetje meer voor zuivelproducten (105%) en vis (103%), maar wel een bovengemiddelde prijs voor vlees (127%).
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gezien ons gemiddeld inkomen, gezien onze welvaartseisen en milieunormen, gezien onze 'kleinheid vd markt', vind ik het niet vreemd dat vlees iets duurder is dan gemiddeld EU. Vlees is in de hele EU te goedkoop overigens.
Wouter, niet overdrijven. Het gaat over Europa.
Vind je het niet opvallend dat vlees in Nederland duurder is dan je volgens de krant zou kunnen zijn gaan denken?
Of je daar wat meedoet of kunt? Wat maakt dat uit. Je zou het een NGO nog eens duidelijk kunnen maken.
In Egypte is het gemiddelde inkomen 60 euro per maand. In Burundi 30. Mijn medewerkers verdienen honderd keer meer, althans ze krijgen 100 keer meer. In Roemenië is het inkomen een factor 5 lager dan in Nederland. Grond is er ook goedkoper.
En vlees? Ik denk dat je het het eerst moet hebben over de prijs van een varken. En de prijs van rauwe niet verwerkte melk. En de verschillen per land tussen wat ik noem de 'agro commodoties'.
Maar nogmaals, wat moeten we met die informatie. In Burundi hebben ze er geen drol aan om te weten dat mijn medewerkers 100x meer verdienen. Wist je trouwens dat driekwart HIV heeft in Burundi?
Mijn vraag stelde ik omdat ik vooral de vervolgvraag interessant vind. Wat gaan we (ik, jij, we, hun) doen met deze informatie. En mijn antwoord is heel lomp: niks.
Dick #4, niet slechter maar anders, niet 1:1 te vergelijken.
Het plukken en verkopen van een rijp geplukte buitentomaat (net zo delicaat als een rijpe Beurré Hardy) brengt veel meer kosten met zich mee dan harde kas-tomaten in bulk. M.a.w. 't zijn verschillende producten maar heten allebei tomaat en moeten dan ook niet met elkaar vergeleken worden. Gemiddeld valt de prijs voor tomaten in die regio dus duurder uit. Wereldwijd verkochte identieke bewerkte producten (cola, nutella) zijn beter te vergelijken.
Ik verbaas mij ook over uit eten gaan in andere landen waaruit blijkt dat het elders meestal duurder is dan bij ons. Zo wordt zelfs Frankrijk als duur bestempeld, vaak niet wetend dat uitgebreide hoofdmaaltijd daar rond lunchtijd wordt genuttigd tegen een veel lagere prijs dan 's avonds. Bovendien wordt vaak afgeweken van de dagelijkse aanbeveling en probeert men 'à la carte' zoveel mogelijk voor Nederlanders herkenbare gerechten uit te zoeken, dat valt sowieso duurder uit.
Wat mij betreft: appels met peren vergelijken.
Wouter #5, waarom is ‘wat heb je eraan?’ de echte vraag?
Inderdaad, markten zijn lokaal. Verbazingwekkend dat dezelfde grondstoffen en verwerkingsprocessen in vergelijkbare landen zulke grote prijsverschilen laten zien als gevolg van marktverschillen.
En daarin ontdek je dat de prijs van vlees in Nederland boven het Europees gemiddelde ligt ondanks het feit dat het in onze sterk competitieve retailmarkt als lokker wordt gebruikr.
Verdorie, daar kun je ook nog wat mee: het verbaast en je wilt weten of het klopt en waarom? Iedereen leert nl. in de krant dat boodschappen in Nederland het goedkoopst zijn en vlees de kroon spant.