In Hong Kong roepen autoriteiten alle hamsters die sinds 22 december gekocht zijn terug. De reden? Meerdere medewerkers van dierenwinkels zouden met de deltavariant van het Coronavirus zijn besmet. Daarvan is geen oorzaak gevonden via menselijke lijnen, maar er zijn wel bloedtesten van 11 hamsters, waaruit blijkt dat de dieren het Coronavirus bij zich dragen. De hamsters komen oorspronkelijk uit Nederland.

Uit naam van de volksgezondheid moeten vele eigenaren nu 2.000 hamsters naar dierenartsen brengen. De autoriteiten zeggen wel toe eerst de dieren te testen alvorens hen te doden.

Onderzoek wees uit dat de deltavariant van het virus overeenkwam met het type dat in Europa en Pakistan circuleert. Er is dus een kans op besmetting via uit Nederland geïmporteerde hamsters, zeggen de autoriteiten. Ze achten de kans groot dat de overdracht in dit geval van dieren op mensen is gegaan. Carrie Lam, leider van Hong Kong, gaf aan zeer zeer bezorgd te zijn omdat de dierenwinkel meer dan tien vestigingen heeft. Ook is de Omicron-variant in Hong Kong aangetroffen, in een hotel. De draagster zou al negen andere mensen hebben besmet.
Reageer
  • Deel
Druk af