Twee weken geleden verkozen de Belgische vissers en VLAM de hondshaai tot Vis van het Jaar. Dat betekent dat deze vis het komende jaar extra in het zonnetje gezet gaat worden. Dat kan gemakkelijk, want de visstand van de hondshaai is gezond en hij wordt eigenlijk veel te weinig gegeten voor wat de vissers er aan opvissen.

Kathaai
Maar dit weekend kwam er een tegengeluid van de Vlaamse natuurorganisatie Natuurpunt. De hondshaai heeft namelijk een soort tweelingbroertje, dat er veel minder goed voorstaat: de kathaai. Natuurpunt stelt dat het 'moeilijk te verantwoorden [is] om hondshaai als duurzame vis te promoten zolang er niet meer wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn over de kathaai', schrijft Vilt. De kathaai staat op de Internationale Rode Lijst als 'gevoelig' vermeld; het is een langzaam groeiende en zich traag voortplantende vis die die uiteindelijk ongeveer twee keer zo groot en oud wordt als de hondshaai.

'Identiteitswissel'
Natuurpunt stelt dat het risico op een 'identiteitswissel' te groot is. Dat bestrijden de vissers, bij monde van Willy De Jaegher van Vishandelaars.be: "Er is ook absoluut geen probleem om hondshaai van een kathaai te onderscheiden: een kathaai is groter en dikker."

Toch kan er zich een probleem voordoen. Als de vissen nog klein zijn, schuilt het verschil tussen beide soorten vooral in de details, schrijft het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). "De exacte determinatie, en vooral het onderscheid met de nauw verwante kathaai die grosso modo in dezelfde gebieden voorkomt, berust vooral in het bestuderen van details van de kop. Vooral in het geval van kleinere exemplaren zijn deze kenmerken relevant."

Toch maar even checken of je heerlijke hondshaai wel echt een hondshaai is en je niet met een weinig duurzame kat-in-de-zak-haai thuiskomt? Hier vind je de details.

Fotocredits: kathaai, Mario Antonio Pena Zapatería, via Wikimedia
Dit artikel afdrukken