Kathaai
Maar dit weekend kwam er een tegengeluid van de Vlaamse natuurorganisatie Natuurpunt. De hondshaai heeft namelijk een soort tweelingbroertje, dat er veel minder goed voorstaat: de kathaai. Natuurpunt stelt dat het 'moeilijk te verantwoorden [is] om hondshaai als duurzame vis te promoten zolang er niet meer wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn over de kathaai', schrijft Vilt. De kathaai staat op de Internationale Rode Lijst als 'gevoelig' vermeld; het is een langzaam groeiende en zich traag voortplantende vis die die uiteindelijk ongeveer twee keer zo groot en oud wordt als de hondshaai.
'Identiteitswissel'
Natuurpunt stelt dat het risico op een 'identiteitswissel' te groot is. Dat bestrijden de vissers, bij monde van Willy De Jaegher van Vishandelaars.be: "Er is ook absoluut geen probleem om hondshaai van een kathaai te onderscheiden: een kathaai is groter en dikker."
Toch kan er zich een probleem voordoen. Als de vissen nog klein zijn, schuilt het verschil tussen beide soorten vooral in de details, schrijft het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). "De exacte determinatie, en vooral het onderscheid met de nauw verwante kathaai die grosso modo in dezelfde gebieden voorkomt, berust vooral in het bestuderen van details van de kop. Vooral in het geval van kleinere exemplaren zijn deze kenmerken relevant."
Toch maar even checken of je heerlijke hondshaai wel echt een hondshaai is en je niet met een weinig duurzame kat-in-de-zak-haai thuiskomt? Hier vind je de details.
Fotocredits: kathaai, Mario Antonio Pena Zapatería, via Wikimedia
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Waarom Help? Je geeft zelf het antwoord, klootwijk
Nick Trachet, help!
Vissers met wie ik mee mocht de zee op, gooiden hondshaai overboord. Het is een levendige vis, hij overleeft het geweld van de visserij. Bijvangst.
Maar waarom overboord, vroeg ik?
Omdat hij niks opbrengt.
Aan bijvangst is niets te verdienen. Maar intussen moet het van de Europese regering voortaan wel worden aangeland.
De commotie rond de hondshaai en kathaai noopte het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek tot een aanvullend bericht: Op basis van de biologische toestand van de hondshaai is het verantwoord om hem uit te roepen tot te promoten vissoort in België.
Op Vilt licht het ILVO verder toe: "Hondshaai belandt alleen als bijvangst in de netten van vissers die op schol en tong vissen. Bovendien wordt slechts een klein deel van de opgeviste hondshaai aan land gebracht. De meeste hondshaaien belanden levend terug in zee, met een overlevingskans van 90 procent. De frequente teruggooi heeft volgens ILVO niets te maken met afmetingen, wel met de aard van het haaienvlees."
Haaienvlees bevat relatief veel ureum, waardoor haai sneller gaat ruiken en als niet eetbaar meer wordt gezien.