Meer en langer bloeiende planten op het platteland lijken dus het antwoordHommels doen het beter in de stad
“We ontdekten dat hommelkolonies op het platteland aanzienlijk minder vruchtbare nakomelingen produceerden dan de kolonies in steden of dorpskernen”, aldus Samuelson. “We stelden ook vast dat de kolonies op het platteland kleiner zijn en minder voedsel bewaren - twee mogelijke oorzaken voor het verminderde reproductieve succes.” Als mogelijke oorzaken noemen de wetenschappers de moderne, intensieve landbouw met zijn kort bloeiende landbouwgewassen, en het gebruik van pesticiden. In steden zijn in parken en tuinen daarentegen het hele jaar door bloemen te vinden. "Ons onderzoek suggereert dat de hommels de stad als een schuilplaats kunnen gebruiken binnen het barre platteland. Beleidsmakers zouden de situatie daar kunnen verbeteren door wilde bloemen terug te brengen en het pesticidenverbruik terug te dringen.” Meer en langer bloeiende planten op het platteland lijken dus het antwoord.
De succesvolle honingbij stoot zijn wilde neefjes die al in de stad waren komen wonen de nectar uit de bloemenHoningbijen doen het goed in Parijs, maar verjagen wilde bijen
De stad blijkt niet alleen voor hommels, maar ook voor honingbijen een goed toevluchtsoord. Le Figaro beschrijft de 700 stadsbijenkorven van Parijs, die met elkaar 35 miljoen bijen huisvesten. Vijftien bijen per Parijzenaar dus. Probleem daar: de succesvolle honingbij stoot zijn wilde neefjes die al in de stad waren komen wonen het brood uit de mond; of, beter gezegd, de nectar uit de bloemen. In Parijs komen 80 verschillende bijensoorten voor. Die moeten het allemaal doen met de in de stad aanwezige bloemen en planten. "We hebben het maximale aantal bijen berekend dat een stad-met-bloemen als Parijs kan huisvesten", zegt Isabelle Dajoz, hoogleraar ecologie aan de Universiteit van Parijs-Diderot. "Met alleen al de honingbijen is het plafond bereikt".
Hommelnestzoekactie
Daar komt bij dat de wilde bijen in veel kleinere kolonies leven dan de honingbijen en daardoor kwetsbaarder zijn voor pesticiden, plagen en slecht weer. Omdat ze weinig of geen honing opleveren zijn ze niet interessant voor imkers, en kunnen ze dus niet rekenen op bescherming van hun nesten.
Waar vind je die nesten eigenlijk?
Daar kun je dit weekend achter komen met een half uurtje observeren in je tuin. EIS Kenniscentrum Insecten, de Vlinderstichting en Naturalis organiseren namelijk dit weekend een hommelnestzoekactie. Speur een half uur lang een stuk van ongeveer 6 vierkante meter af en let daarbij op de hommels. Als die vaak in een bepaalde hoek verdwijnen kun je eens voorzichtig dichterbij gaan staan. Als je een nest vindt, kun je met de Herkenningshulp Hommels proberen vast te stellen welke soort het nest bewoont - je hebt bruinruggen, rood- en witkonten. Een foto is zeer welkom. Geef je waarnemingen in elk geval door aan eis@naturalis.nl en vul de vragenlijst in (ook al heb je geen hommelnest gevonden). Meer informatie over hommelnesten en de zoekactie is te vinden op de website van Naturalis.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kan het niet beoordelen.
Als ik hier rondkijk, en niet alleen in mijn tuin en weitje, dan kan ik me haast niet voorstellen, dat de natuur hier minder biedt dan in de steden.
Wel valt me soms op dat rond terrassen en op markten en parken in de stad wespen actiever zijn dan hier.
Is er meer 'verborgen' eetbaar restafval wat ook ook suikers bevat ?
Bijen kun je ook voeden met suikerwater..
Als het om vruchtbaarheid gaat, dan heeft dat misschien ook impact op andere diersoorten..
Zoals de mens..
(Biervliet: buiten 38, binnen 28. Vroeger organiseerde de R.K. met dit soort slecht weer een processie om frisse, heerlijke regen af te roepen...)
#27, Frank: "Weg met de pesticiden is de duidelijke boodschap". Ik zou dat, ondanks dat ik hier mijn eigen glazen lijk in te gooien, niet te snel gezegd willen hebben. Ondanks het, om het zo te zeggen, gehijg van de chemisch industrie, op zoek naar gewin. Wel moeten (?) we scherp kijken, naar 'how the things go'.
Pesticiden zijn ook lang niet de enige bepalende factor. De krefelders hadden het ook over 'monocultures', 'vermesting' van de habitat waar het wel zou gaan (NH3 bijvoorbeeld), en bijvoorbeeld 'ecologische val', insecten, die een monocultuur in vliegen, zoals ook bestuivers, daar niks vinden en 'perdu' zijn, 'landbeheer' (bijvoorbeeld niks overlaten voor bestuivers, omdat het weg gespoten is, of ingepikt). En ja, zoals #JosvV stelt, dat het beestje om de 300 meter moet bijtanken, en je die velden vol niks ziet, dan snap je het.
En nog iets. Het ecomodernistische vertoog. Kijk eens naar de monocultures. Zijn daar bestuivers nodig? Nee. Niet bij bieten, mais, graan. Wel een goede bodem bijvoorbeeld.
#26, ik heb volledig vertrouwen in de tekst.
Trouwens, ik begrijp niet waarom 'les diables rouges' in het geel spelen, en de engelsen in het rood. 2-0 door Hazard!
@26 ? wat bedoel je... hommels.... bijen.... negatief en positief werkende factoren - de bestuiving overal ter wereld -waar het om draait (al kan ik haast niet zonder honing) . Wil je beweren dat bovenstaande alles vermeldt dat meespeelt? Weg met de pesticiden is de duidelijke boodschap. Net zoals andere belastende factoren onderzocht zouden moeten worden. De promotende zijn bekend.
Zelfs al heeft oriëntatiestoornis maar een beperkt effect.... effect heeft het.... graag een inhoudelijke reactie op deze stelling Dick .
Ik zou lezers willen aanbevelen toch maar gewoon op de tekst te vertrouwen.
En dat die stadsbijen zonder al te veel nut beter floreren? Het echte nut van bijen - bestuiving van natuurlijke en landbouwgewassen, goede honing, ligt niet bij de stadsbij(hommel). Fijn dat die het relatief goed doet. Dat wel. De stad als natuurreservaat is weer s iets anders.... ondanks die lijken op de voorruiten...