De Nederlandse keuken is veruit favoriet bij de Nederlandse consument, op afstand gevolgd door de Italiaanse en Aziatische keuken.Dat blijkt uit onderzoek naar de eetgewoonten van Nederlanders, uitgevoerd door het GfK, in opdracht van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). Het onderzoek is uitgevoerd onder 521 Nederlanders tussen de 18 en 64 jaar. Hét symbool van de Nederlandse keuken is volgens de meerderheid de stamppot. Op de 2e plaats komt erwtensoep en op nummer 3 staat de gehaktbal. Op deze karakteristieke gerechten zijn de Nederlanders trots: de meerderheid vindt dat Nederland een echte eetcultuur heeft.
Ruim 1 op de 3 geeft aan bewust bezig te zijn met eten. Bewust eten is voor 35 procent van de ondervraagden een issue. Vooral op latere leeftijd gaat veel aandacht uit naar een bewuste keuze. Zo zegt bij de 50-plussers 46 procent bewust boodschappen te doen. Bij de jongeren (18-34 jaar) is dit bijna een kwart.
bron: distrifood
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Precies! Marktonderzoekers doen nog altijd iets wat de betere marktonderzoekers noemen "zoeken naar paaseieren die ze zelf verstoppen".
Tis lekkker goedkoop en je hebt weer wat te melden. 'Onderzoeksresultaten'.
Dit is weer een voorbeeld van een persbericht dat weer een bewerking is van een ander bericht dat weer .. etc, en daardoor grotendeels onjuist. GJG wijst de weg naar het oorspronkelijke persbericht van GfK, en hoewel daar toch echt iets al anders staat, is het evenmin duidelijk. De percentages tellen op naar ver boven de 100%, dus er zijn vragen gesteld waarop men meer antwoorden mocht aankruisen. Maar wat waren die vragen? Het GfK-rapport is niet openbaar. Waarschijnlijk werd in het tweede geval een lijstje gegeven met gerechten, waarbij de typisch Nederlandse gerechten moeten worden aangekruist. Natuurlijk dat dan iedereen stamppot aankruist. Maar als je een open vraag stelt, krijg je antwoorden als haring, boerenkool met worst, paling, patatje oorlog.
Dat maakt dit hele bericht tot niets meer dan een marketing truc van FNLI om een nieuwe site te promoten.
Er wordt dus anders van binnen naar buiten gekeken dan van buiten naar binnen.
Stamppot Nederlands?
Het is evengoed 'typisch' Brussels, Duits, Engels, Iers of Portugees. Maar is boerenkool zelf dan misschien wel typisch Nederlands? Hier ten Zuiden van de grens is het een "vegetable from outer space". Of het zou ook in N-Duitsland moeten 'typisch' zijn?
Gehaktbal? Aan wat denken jullie dan? Hoe groot is de standaard Nederlandse bal? Want balletjes zijn waarlijk ... globaal voedsel.
Als buitenlander zie ik erwtensoep (op jullie wijze!) inderdaad als iets 'typisch' Nederlands, maar de Duitse erbseneintopf komt toch wel gevaarlijk dicht in de buurt.
Voor ons buitenlanders is er echter niets Nederlandser dan maatjesharing, drop, advokaat, hopjes, berenburg en gerookte paling, gouda en natuurlijk: nasibal. Ik denk niet dat dat laatste ook maar ergens anders ter wereld wordt gegeten.
De stampot het symbool van de Nederl.keuken.
Een aantal keren gehoord van mensen die in Nederl.zijn komen wonen.Typisch Nederlands. 2j.Geleden hoorde ik van een Armeense mevrouw die groenten en aanverwanten verkocht,dat zij het idd typisch Nederl.vond.Haar kinderen wilden het graag eten.Kregen hun Nederl.vriendjes ook.
Met het stampotje is natuurlijk ook niks mis.Gezond,makkelijk en het wil door bijna iedereen wel gegeten.Waarschijnlijk er mee opgegegroeid.[aard.hebben tenslotte ook vitaminen]
Marjoleine de V.roerde vorige week het stamp.boerenkool nog aan in haar column.
Er ligt hier voor mij een Delicious[febr.]Er staan 5 stampotjes in.Weliswaar stamp.met een twist,maar dan toch.In de weggeef-supers-eetbladen werd afgelopen winter veel aandacht besteed aan stampotten.
Terwijl de Allerhandes van een jaar of 20-tig terug bol stonden van het Italiaans,Frans,mediteriaans eten.Ik heb zelfs nog een Allerhande geheel gewijd aan verse kruiden.En echt niet alleen maar bieslook,peterselie en basilicum.Hoe te gebruiken etc.Misschien hebben de eetbladen etc.toch invloed?