Ik kocht de soep bij een Spaanse Carrefour. Gazpacho suave – con amor. Koude tomatensoep met liefde. Indachtig m’n jaar van de liefde pakte ik de fles. En ik dacht natuurlijk meteen ‘wat een flauwekul’. Weer een soep die niets anders te vertellen heeft dan dattie met liefde is gemaakt om niet te hoeven vertellen dattie ook niets bijzonders is. Af en toe trap ik er namelijk weer eens in: kant-en-klare gazpacho uit de fles die altijd weer die onmiskenbaar vieze zurige smaak heeft. Voor mij dan, want ik vind het hinderlijk. It really puts me off.

Waarom kocht ik de soep? Omdat er op stond dat hij 'pascalisado' is. Pascaliseren - een proces om niet met temperatuur maar met druk de houdbaarheid van verse producten te verlengen en de smaak niet aan te tasten - ken ik immers van Foodlogcommentator Wouter de Heij en zijn TOP BV. Concurrentie in Spanje?

Ik ging proeven. Bij deze mijn notities:
kleur: betrekkelijk roze (niet tomaatrood, niet oranje), en lichte vetoogjes bovenop
geur: kruidig, paprika
mondgevoel: stevig tomatensap (wat gruizig dus), trekt van die mooie streepjes als karnemelk (en tomatensap), vettig filmpje (lekker, niet onaangenaam)
smaak: lekker 'groentig', fris, lichtzuur maar niet vies of overheersend: Paprika, rode ui, komkommer, niet eens zoveel tomaat


Ingrediënten (volgens Google Translate):
7 of 8 rode tomaten buenorros, 1/2 paprika molon 1/2 ui (niet rouwen) een sneetje brood kruimel een plakje komkommer een scheutje extra vergine olijfolie een scheutje sherryazijn 3 teentjes knoflook een snuifje zout en een snuifje suiker

Er zit dus ook wat broodkruim in en maar weinig komkommer ondanks die zo aangename groentige smaak.

Bij de hulpstoffendeclaratie staat dat er geen suiker in zit. Het piepkleine snuifje zou het 'pizquita' en is dus kleiner dan het snufje - 'pizca' - zout. En daar staat overigens ook: geen kleine lettertjes. Toch had ik de loep van mijn moeder nodig om het etiket goed te kunnen lezen.

Maar wat een verrassing. Nooit eerder proefde ik een kant-en-klare gazpacho op fles die ik lekker vond. En deze vond ik niet een beetje maar ronduit erg lekker. Ik woon deze zomer in het Zuiden van Europa en zou er rustig iedere week wel een fles van willen. Helaas, is'ie boven de Pyreneeën bij Carrefour nog niet te koop en het gaat me te ver om er 300 kilometer voor te rijden.

En nu de nog veel grotere verrassing. Ik belde De Heij en zei dat hij formidabele concurrentie heeft in Spanje. Hij begon te lachen en zei: 'wat dacht je?'

Ja, juist dus, hij maakt hem onder het label romantics.es (de site is nog 'under construction'). Niet in Spanje, maar in Nederland. Volgende vraag: waar komen de tomaten vandaan? Heen en weer slepen, dat doe je natuurlijk niet als je soep met zorg en liefde maakt. Die komen dus ook van boven. Uit ons eigen Westland.

De Spanjaarden moesten 'ns weten.

Hoogste tijd dat dit soepje bij de AH To Go komt. Weg met al die smerige Red Bull en duffe fruit smoothies. Eindelijk een echt lekker groentendrankje, want je kunt ook zo uit de fles drinken. En natuurlijk moet het ook gewoon in literfles bij de JUMBO en de PLUS komen.

Warm aanbevolen, heren inkopers. Met liefde!

Het etiket:

gazpacho_con_amor


De kleine lettertjes:

de kleine letters


Daar staat dus dat je op de site romantics.es moet gaan kijken als je wilt weten wat pascaliseren is. Dat staat er nog niet en nou moet ik mailen. Da's echt m'n enige puntje van kritiek.

Fotocredits: Foodlog
Dit artikel afdrukken