In de Ondertussen van woensdag 23 oktober vallen mij deze berichten op:

- 'Geen boeren, geen eten', ook vandaag las ik het langs de A12. RTL vraagt zich af of die leus wel klopt. De boerenuitspraak is aanleiding voor het nieuwsmedium om eens uit te zoeken hoe ons menu eruit ziet als we alleen van Nederlandse bodem zouden eten. Ons menu zou een stuk saaier worden (kool, wortels, bonen, erwten en af en toe wat melk en konijn of kip), is de conclusie. Ook brood zou verdwijnen, omdat Nederland alleen tarwe als veevoer teelt. Daarom importeren we driekwart van ons voedsel. RTL lijkt te vergeten dat we minstens 70% van al dat saaie eten exporteren en we dus bepaald niet tekort komen hier. RTL vergeet trouwens ook nog eens al dat fruit waar de Betuwe zo trots op is.

- 1 januari dit jaar gebeurde wat volgens foodwatch bijna iedereen verkeerd vond: de btw-verhoging op voedsel. De verhoging werd gezien als een groente- en fruittaks en zou niet overeenkomen met de ambities van het Preventieakkoord. In werkelijkheid ging op al ons voedsel de btw omhoog. Toch was er verontwaardiging genoeg om minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan het rekenen te krijgen. Hoeveel zou btw-verlaging op groente en fruit kosten? €350 miljoen, berekende hij. Het zou bovendien nogal gedoe opleveren voor de belastingdienst en het bedrijfsleven. Daarnaast twijfelt De Jonge of een verlaging van het btw-tarief wel leidt tot lagere prijzen in de winkel. Zo is de verhoging toch weer recht gepraat.

- Scheid jij je afval? In Noord-Wales gaat een gemeente over tot strenge controle (Daily Mail). Microchips houden bij of een vuilnisbak niet vervuild is met verkeerd afval. Stop je te vaak plastic bij de aardappelschillen, dan dreigt een boete van £100. Wie de controle niet ziet zitten, mag zich uitschrijven voor de proef die 6 maanden duurt.

Fascinerend nieuws over ratten. Ze weten kleine auto's te besturen, kunnen daar allerlei knopjes en hendels voor gebruiken en blijken er ook nog lol aan te beleven. De dieren bleken geheel zelfstandig nieuwe manieren van ergens (waar eten te vinden was) naartoe rijden te kunnen bedenken, zonder dat ze die aangeleerd hadden gekregen. Kennelijk zijn er meer slimme wezens die weten hoe ze hun doel onder allerlei omstandigheden weten te realiseren (New Scientist). Getallennieuws: in China gaan 13 boerderijen straks 2 miljoen varkens per jaar produceren (Nieuwe Oogst). In Nederland hebben we zo'n 4.000 boeren nodig om 12,5 miljoen varkens te maken. We zijn een keuterboerenland, vergeleken bij het China van de toekomst.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken