Als we meer voor ons eten betalen, vinden we het ook lekkerder. Is het eten goedkoop, waarderen we het minder, krijgen we er schuldgevoelens bij en vinden we dat we teveel eten. Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek door onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University, meldt nu.nl.
In een New Yorks Italiaans buffetrestaurant mochten 139 proefpersonen voor 4 of 8 dollar zich aan het 'all you can eat' buffet tegoed doen. De proefpersonen werd gevraagd het eten een rapportcijfer te geven en hun eetervaring te beoordelen. De 'dure' eters waardeerden de gerechten gemiddeld 11% hoger. De 'goedkope' eters rapporteerden vaker 'een gevoel van overeten, schuldgevoelens en verminderd enthousiasme naarmate de maaltijd vorderde'.
Volgens de onderzoekers kunnen restaurants de resultaten gebruiken om hun 'beleving' te verbeteren. De resultaten kunnen ook voor gezondheidsdoeleinden gebruikt worden.
Dit artikel afdrukken
In een New Yorks Italiaans buffetrestaurant mochten 139 proefpersonen voor 4 of 8 dollar zich aan het 'all you can eat' buffet tegoed doen. De proefpersonen werd gevraagd het eten een rapportcijfer te geven en hun eetervaring te beoordelen. De 'dure' eters waardeerden de gerechten gemiddeld 11% hoger. De 'goedkope' eters rapporteerden vaker 'een gevoel van overeten, schuldgevoelens en verminderd enthousiasme naarmate de maaltijd vorderde'.
Volgens de onderzoekers kunnen restaurants de resultaten gebruiken om hun 'beleving' te verbeteren. De resultaten kunnen ook voor gezondheidsdoeleinden gebruikt worden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik zou best smullen als een all you can eat wokrestaurant het voor 8 euro zou doen hoor en overeten is er bij mijn iet bij, heb geen zin om misselijk te worden, maar wat zou het me smaken, veel meer dan als het 2x zo duur zou zijn, 't is bij mij dus net andersom, hoe goedkoper hoe meer ik zal smullen
Haha, de restaurateurs kunnen de resultaten gebruiken: gewoon de prijs omhoog doen. Daar zijn ze in ons land al bekend genoeg mee, want waar - anders dan een snackbar - kun je eten voor 8 euro?
Overigens sluit dit onderzoek keurig aan bij een onderzoek naar goedkope en dure placebo's, waarbij dure placebo's beter bleken te werken.