De Deense Lidl, Coop en Aldi stellen bovenwettelijke eisen aan de maximale pesticidenniveaus in groente en fruit. Dat zouden de supermarktketens doen als reactie op de bezorgdheid van consumenten over de residuen van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit. FoodNavigator schrijft over het onderzoek dienaangaande van de Deense consumentenraad Forbrugerrådet Tænk.

De consumentenorganisatie onderzocht wat het beleid van Deense supermarktketens is ten aanzien van pesticidenresiduen op groente en fruit.

Forbrugerrådet Tænk ontdekte veel verschil tussen de ketens. Lidl eist dat 66% van het groente en fruit onder de wettelijke grenswaarde blijft. Coop stelt die grens op 50% en Aldi op 20 tot 30%. Daarbij eisen deze 3 supermarktketens dat er niet meer dan 5 verschillende spuitmiddelen per product mogen zijn gebruikt. De 3 andere onderzochte supers, Dagrofa, Salling Group en Rema 1000 stellen geen bovenwettelijke eisen.

Er zit ook een groot verschil tussen het aantal controles dat de supermarktketens uitvoert. Zo analyseert Lidl jaarlijks gemiddeld meer dan 1.000 verschillende monsters en Coop 500. Rema 1000 test slechts 96 items per jaar. Alleen Coop heeft een specifiek verbod op 37 verschillende pesticiden die buiten de EU wel legaal zijn. Voor Coop, Dagrofa en Rema 1000 is een verdenking van pesticidengebruik reden om leveranciers uit te sluiten.

Forbrugerrådet Tænk deed het onderzoek in het kader van een campagne over het verminderen van pesticiden op groente en fruit. De waakhond roept retailers op meer druk uit te oefenen op hun leveranciers.

Ook in Nederland stellen supermarktbedrijven strengere residu-limieten aan hun leveranciers dan de wet voorschrijft.
FoodNavigator - Danish supermarkets react to consumer concern over pesticide residues
Reageer
  • Deel
Druk af