De Peel, het gebied op de grens tussen Noord-Brabant en Limburg, heeft één van de grootste de grootste veedichtheden van Nederland. Het zij-aan-zij leven van burgers en dieren verloopt niet altijd gladjes. De streek kenmerkt zich door de vele burgerinitiatieven tegen stankoverlast en protesten tegen megastallen. Bewoners claimen dat zij ziek worden van de stankoverlast die de vele intensieve dierhouderijen met zich meebrengen. Niet alleen komen er irriterende stoffen in de omgeving, ook ervaren ze chronische stress.

Gezondheidsgevolgen stankoverlast in kaart gebracht
Reden voor het NIVEL en IRAS om de mogelijke gevolgen van stankoverlast voor de gezondheid in kaart te brengen. Onderzoekers lieten ruim 750 bewoners van De Peel vragenlijsten over hun gezondheid invullen. Ook vergeleken ze de gegevens van deze mensen met hun elektronische patiëntendossier. Ze bepaalden bovendien nauwkeurig het aantal varkens, kippen en runderen binnen een halve kilometer van iedere deelnemer op basis van gegevens over vergunningen voor veehouderijbedrijven van de provincies Noord-Brabant en Limburg. De resutlaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Annals of Agricultural and Environmental Medicine.

Veel stankoverlast? Meer gezondheidsklachten
Uit het onderzoek komt dat 'mensen boven de veertig, immigranten en mensen met een hogere opleiding meer overlast [hebben] van stank door veel varkens, kippen, of koeien binnen een halve kilometer afstand van hun woning dan anderen', schrijft het NIVEL.

Degenen die meer stankoverlast ervaren hebben ook meer gezondheidsklachten, zoals vaker hoesten en verkouden zijn, duizeligheid, maagpijn, buikpijn en obstipatie. Ook stressklachten (slapeloosheid, angst, depressie) doen zich vaker voor, zeggen de deelnemers aan het onderzoek.

Minder dichtbij en niet naar de dokter
Twee dingen vallen op. Hoewel de deelnemers hun eigen gezondheid slechter beoordelen dan mensen die niet met stankoverlast te maken hebben, gaan ze maar weinig met deze klachten naar de huisarts. Ook denken ze dat ze dichter bij de stankoverlast veroorzakende veehouderijen wonen dan ze in werkelijkheid doen. NIVEL-onderzoeker Mariëtte Hooiveld: "Zij schatten de afstand tot het veehouderijbedrijf waarschijnlijk kleiner in, omdat zij hun klachten daarmee in verband brengen."

Fotocredits: megastal, USDA
Dit artikel afdrukken