De varkensprijzen in de Verenigde Staten zullen in 2015 gemiddeld een kwart lager liggen dan vorig jaar. Dat voorspelt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), als gevolg van lagere exporten naar met name Aziatische landen. Daardoor blijft de binnenlandse Amerikaanse markt met een overschot zitten. Dat meldt Boerderij.

Sterke dollar
Een en ander is het gevolg van de sterke dollar, waardoor varkensvlees uit Europa, Canada en Brazilië goedkoper wordt voor Aziatische afnemers. Die ontwikkeling werd al zichtbaar toen in het laatste kwartaal van 2014 de export 15 procent bleek te zijn gedaald ten opzicht van 2013.

Kip concurreert bovendien met varken
Verder heeft de Amerikaanse varkensvleessector last van de de gegroeide concurrentie van kip. De productie daarvan in de VS is fors toegenomen en zal nog verder doorgroeien. De vraag groeit onvoldoende mee in de VS, terwijl de sterke dollar en importverboden in China en Zuid-Korea (als gevolg van vogelgriep in de VS) afzetmarkten afsluiten. Ook kip daalt daardoor sterk in prijs op de binnenlandse Amerikaanse markt. In het laatste kwartaal van 2014 en de eerste maand van 2013 daalde de prijs van kipfilet met 28 procent.

Valutakansen voor boer en Vion
Deze situatie geeft wat lucht aan Europese varkensboeren die met overschotten zitten. Hun goedkopere varken kan nu de plaats van het Amerikaanse op Aziatische markten innemen. Ook de nog altijd in grote problemen verkerende grote Nederlandse varkensslachter Vion kan er weer wat maanden en wellicht zelfs een jaar door vooruit als het de valuta-kansen weet te verzilveren.

Fotocredits: 'Pork head for sale in market of Sukhothai, Thailand', Paul Arps
Dit artikel afdrukken