Als Theresa May haar zin krijgt, resulteert uit de brexit straks weer een grens tussen Noord-Ierland, deel van het Verenigd Koninkrijk, en Ierland. De Ieren willen van hun kant juist keiharde garanties dat er géén grens zal komen. Noord-Ierland is erg afhankelijk van Ierland. Los van de praktische (on)mogelijkheden om de 500-kilometer lange grens volledig dicht te zetten, zal een harde brexit de (boeren)economie in de grensstreek letterlijk kapot maken. In een achtergrond-artikel vertellen bezorgde Ieren wat de impact van een nieuwe grens zou zijn, met de herinneringen aan het recente verleden nog in hun achterhoofd. Ze hebben het over een nieuwe 'Berlijnse Muur', die de hele agrifood-sector - en met name zuivel en vlees - hard zal treffen.

Phil Hogan, de Eurocommissaris voor landbouw, waarschuwt in The Guardian dat de Britse premier Theresa May haar plannen voor een harde brexit drastisch moet wijzigen, wil ze enige hoop houden op toekomstige handelsverdragen. Volgens hem is de hoogoplopende grenscrisis simpel op te lossen: "Als het Verenigd Koninkrijk of Noord-Ierland in de EU-douane-unie zou blijven, of beter nog in de interne markt, zou er geen grens-probleem zijn. Dat is een heel simpel feit. Ik blijf verbaasd over het blinde vertrouwen dat sommigen in Londen stellen in theoretische toekomstige vrijhandelsovereenkomsten."

Hogan wijst er op dat ook de 'best mogelijke vrijhandelsovereenkomst' met de EU nog altijd meer kosten met zich mee zal brengen dan in de interne markt blijven. Grensoverschrijdende bedrijven maken de meeste kosten niet aan tarieven, maar aan "normen, douaneprocedures en bureaucratie," aldus Hogan. Eigenlijk zegt hij met zoveel woorden: stap óf niet uit de EU óf geef de Noord-Ieren terug aan Ierland, maar doe niet of je dit even redt.
Dit artikel afdrukken