Boeren die het niet met het plan eens waren, hielden hun dieren aan in afwachting van de rechtsgang. Nu moeten ze alsnog uit de roulatie worden gehaald. De koeien moeten naar de slachtbank; de boeren moeten forse heffingen afdragen.
De betrokken boeren en hun advocaten reageren uiterst teleurgesteld. Het betekent dat hun stallen leger en daardoor onrendabeler worden. Het oordeel geldt voor zowel gangbare als biologische boeren, omdat het plan van de Staat alle boeren over één kam schoor. Biologische boeren waren het daar niet mee eens omdat ze minder bijdroegen aan de vervuiling van het milieu met een overschot aan fosfaat dan de reden voor de maatregel was. Bovendien vonden ze dat juist hun vorm van boeren voor Nederland meer gewenst is.
De rechter lijkt te oordelen dat de boeren als verstandige ondernemers vanuit de toekomst hadden moeten handelenOok al waren de spelregels misschien anders, het Hof oordeelt dat de komst van het plan van de regering voldoende te voorzien was geweest. Het Hof zegt met zoveel woorden dat de boeren vals speelden. Het vindt dat de melkveehouders konden "voorzien dat ongeremde groei van de melkveestapel tot problemen kon leiden met de derogatievoorwaarden." Ook was volgens het Hof "uit parlementaire stukken af te leiden dat bij overschrijding van het productieplafond, productiebegrenzende maatregelen aan de orde zouden kunnen komen."
Boeren en hun advocaten reageren verslagen. De wet leek in hun voordeel, maar het Hof grijpt naar verwachtingen die boeren hadden kunnen hebben. Het oordeel is bovendien generiek en maakt geen onderscheid naar boeren die nauwelijks meer koeien zijn gaan houden en boeren die er veel meer namen. In lijn met het logische beleid in ons land - geen groei van de veehouderij meer, eerder krimp - lijkt de rechter te oordelen dat de boeren als verstandige ondernemers vanuit de toekomst hadden moeten handelen.
Alweer groei
Onlangs werd bekend dat ze daar de grootste moeite mee hebben. De veestapel groeit alweer na de slacht van 160.000 koeien conform het zogeheten fosfaatreductieplan dat het Hof vandaag wettelijk bindend oordeelde. De boeren hebben genoeg gekrompen en willen weer groeien. FrieslandCampina en voormalig minister Kamp (EZ) waarschuwden de melkveehouders alvast. Volgens een boerenvoorman zouden ze echter een compliment verdienen vanwege hun medewerking aan de slacht.
De nieuwe minister van Landbouw, Carola Schouten, reageert beheerst op het oordeel van het Hof en zegt dat de uitspraak 'ingrijpend' zal zijn voor de melkveehouders die het individueel zwaar treft. Het Hof blijkt mild en begrijpend en vindt dat er in overleg een voor alle partijen bevredigende regeling moet worden getroffen. De minister lijkt die gedachte over te nemen. De advocaten beraden zich nog op een eventuele verdere rechtsgang of de keuze voor een minnelijke regeling.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Opnieuw oordeelt het Haagse gerechtshof dat de Staat dat "de gedwongen verkleining van de melkveestapel in het fosfaatreductieplan terecht is en voorzienbaar was," schrijft Boerderij.
In het hoger beroep in kort geding dat door 175 melkveehouders was aangespannen sloot het hof aan bij de hierboven besproken uitspraak van oktober vorig jaar. Hoewel de betrokken melkveehouders teleurgesteld zijn, is de uitspraak minder 'hard' dan in oktober. Per individueel bedrijf zal getoetst gaan worden in hoeverre de financiële last in verhouding staat tot de getroffen maatregel; de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ontwikkelt hiervoor een beleidskader.
Wanneer worden boeren volwassen , zou ik zeggen of ???
Misschien kan men dan bij EZ/Landbouw eindelijk ook nog eens de miljarden SDE+ "innovatie"subsidies voor strontfabrieken heroverwegen?
Kunnen die miljarden niet beter benut worden voor royale zachte landingen richting echte grondgebondenheid? Grondgebondenheid betekent ook nog eens lagere mestafzetkosten en daarmee structurele verbetering van onze (internationale) concurrentiepositie.
RFC Campina wil bij 1.000 melkboeren zo'n niet ongevaarlijk (gemiddeld nu al een dode per jaar), en zelfs na decennia met miljarden gesubsidieerd onderzoek nog niet rendabel te krijgen
ecologisch wangedrocht gaan faciliteren, en her en der proberen gemeenten en provincie er nog steeds - soms zelfs zonder MER! - gigastrontfabrieken door te drammen, terwijl naar nu weer blijkt, ook de gezondheidsrisico's van mest nog onvoldoende onderzocht blijken te zijn.
Na de Q-koorts nota bene!
Over het verder verlies aan draagvlak en maatschappelijke acceptatie door het ook nog verplicht aan die misplaatste ecologische waanzingrap laten meebetalen door in de stank gezette omwonenden aan dergelijke strontfabieken, en de imagoschade bij Chinese Friso Gold- en Dutch Lady-poedermelkmoeders zullen we het dan nog maar even niet hebben.