foto: spierinkjes in bloem
We vielen met onze neus in de boter. Groothandel Sligro in Nieuwegein had dit weekend zowel kokkels als verse spiering in de aanbieding. Als je een pasje hebt: de komende twee dagen is het er opnieuw feest met 'vergeten vis'.
We namen ze alletwee en smulden ervan. Spiering - een klein visje van een centimer of 7-12 - is de makkelijkst klaar te maken vis die je je kunt voorstellen. Je maakt ze niet eens schoon. Als je ze vers koopt (ruik even aan de visjes: komkommer!), spoel je ze even af onder kraan. Daarna door de bloem met wat peper en zout. Onderwijl laat je de wok opwarmen met olie. Hier in huis doen we dat met druivenpitolie: niet duur en smakelijk. De visjes erin en bakken tot ze lekker hard zijn.
Meteen eten, desnoods al uit de pan. Het zijn de lekkerste frites die je je kunt voorstellen.
Je eet ze met huid en haar, ingewanden en al. Er blijft niets van over. Goed voor de vezels in je lijf.
Met de kokkels - een schelpdier, m'n favoriete voor wie het nog niet wist, ook al reist het van Zeeland en de Waddenzee naar het Franse Rungis en vandaar weer terug naar hier omdat Nederlanders ze nog steeds niet blieven - is dat anders. Van de 1151 gram die we kochten, bleven er 631 aan schelpen over. Eerlijk gezegd viel me dat mee. Maar toch, tegen de de 0 gram afval van de visjes is het heel wat anders.
Mijn vader zei het al toen hij in Bretagne die grote plateaux fruits de mer zag: "er gaat nog meer terug dan je krijgt opgediend."
Verzoek: hou 'ns een paar dagen bij hoeveel van het gewicht dat je koopt aan etenswaar dagelijks in je vuilnisbak verdwijnt. Meld het hier. Ook voor wat betreft het bedorven spul dat je teveel kocht en toch maar weggooit.
Ik vraag me trouwens af wat onze voorouders deden met al die schelpen. Alles naar de kippen is toch een beetje te gek.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik koop het niet Eko. Bij de Sligro. Liters en helemaal niet zo kostbaar.
Vraagje: waar koop je tegenwoordig nog ( EKO) druivenpitolie?
Ik ben er al een tijd naar op zoek, maar kan het nergens krijgen....
Dat aanbellen: goed idee! ;-)
'Toeval bestaat niet' zei mijn vader altijd. ;)
Wat de beweegredenen van de desbetreffende boer in kwestie zijn kan ik enkel naar gissen of een balletje opgooien:
- kostenbesparing (koeien lopen en mesten buiten)
- gezondheidredenen (licht en buitenlucht is mijn inziens gezond voor niet alleen mens, maar ook dier. Bovendien is beweging behoud en onderhoud van je vee)
- ruimtegebrek (wellicht te weinig ruimte in stal)
- bedrijfsvoering (is mogelijk dat de veehouder op dat moment zijn potstal aan het uitmesten is en zijn dieren tijdelijk buiten gedaan heeft.
Kan zijn dat de dieren zoals eerder aangegeven is van een hobbyboer zijn welke een uitloopstal heeft.
Zelf ken ik enkele veehouders welke hun dieren haast bijna altijd buiten hebben lopen, maar deze mensen hebben ook wel weides waarbij dat mogelijk is. Op kleigronden en polders hoef je dat niet te proberen.)
Je had wellicht natuurlijk gewoon bij de eigenaar kunnen aanbellen en navragen. ;) wij boeren bijten heus niet.
stoere boer, omdat ik toevallig weet dat je echt met vleesrunderen werkt: weet jij waarom je nu vleeskoeien buiten ziet Ik heb het gevoel dat het er meer zijn dan vroeger. Of vergis ik me?