Het slechte imago van het ei neemt langzaam af. Jarenlange waarschuwingen houden het publiek voorzichtig. We denken bij het woord ei nog steeds aan ‘cholesterol verhogend’ en ‘salmonella’.
Meer dan twee in de week zou niet best zijn. Maar dat is echt achterhaalde volkswijsheid.
Eimago
De ‘ei love you campagne’ maakte het ei in Nederland weer populairder. In 2014 stond het ei op de derde plaats van het lijstje wat consumenten als ‘gezonde producten’ zien. Op 1 en 2 stonden vis en brood. Gemiddeld eten we iets meer dan 2 – voornamelijk scharrel - eieren per persoon per week. Dit getal stijgt licht.
Verschuiving in richtlijnen
Van het Voedingscentrum mogen we inmiddels alweer drie eieren per week eten als onderdeel van een gevarieerde voeding. Volgens The Guardian heeft de Britse Heart Foundation in 2007 het advies om niet meer dan drie eieren per week te eten alweer laten vallen. De Heart Foundation promoot inmiddels zelfs eieren met verschillende recepten.
Ook de nieuwste inzichten van de Dietary Guidelines Advisory Committee (VS) geven aan dat het eten van voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte geen significante invloed heeft op het cholesterolgehalte in je bloed. De Amerikanen hebben hun cholesterolrichtlijn in de prullenbak gegooid.
Combineer groenten met ei
ScienceDaily bericht dat een groeiende berg onderzoek aantoont dat het eten van groenten in combinatie met gekookte eieren de carotenoïden absorptie verhoogt. Je lichaam, zet dit om in Vitamine A. De onderzoekers raden ons dan ook aan vooral een ei in je salade te verwerken.
Ei, ei, ei, met Pasen alle supermarkten blij
Pasen is dé tijd van het jaar dat we de meeste eieren eten. We eten dan er zo’n 32 miljoen, gemiddeld twee per persoon. Een derde en zelfs een vierde zijn waarschijnlijk beter dan veel van het andere dat we naar binnen werken.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel verwacht een paasomzet die 2,5 procent hoger is dan vorig jaar. Uit onderzoek van bureau Q&A Research & Consultancy komt naar voren dat de bestedingen ongeveer 7 procent hoger liggen dan vorig jaar. We grijpen de paasdagen aan om het weer massaal op een eten te zetten. Daar horen ook chocolade paaseitjes bij. Volgens het CBL zijn dit jaar alle huismerk chocolade-eitjes van de Nederlandse supermarkten gemaakt van duurzame cacao. Dat zorgt er helaas niet voor dat er minder suiker in zit.
Neem maar liever een ei, zegt ook Marqt, de hippe boer-uit-de-buurt super die er Eetsprookjesschrijver Huib Stam een stukje over vroeg te schrijven.
Eieren ongezond? Helemaal niet! Huib Stam van @foodlog_nl legt uit waarom: http://t.co/11L4iF0Dhg pic.twitter.com/JARKG3ZsTz
— Marqt (@Marqt) April 3, 2015
Wie doorklikt ontdekt dat Stam kwarteleieren nóg voedzamer noemt. Dat zal Marqt hem wel gevraagd hebben voor de broodnodige commerciële variatie in eieren.
Wakker Dier attendeert ons erop dat we goed moeten letten op welke eieren in onze winkelwagens belanden. Ze waarschuwen om ook bij gekleurde eieren goed op de eiercodes te letten. 0 = biologisch; 1 = vrije uitloop naar buiten; 2 = scharrel (binnen); 3 = kooien.
Om het echt leuk te maken bouwt eierboer Gussinklo een eiberg die de Alpe d'Huez moet laten verbleken.
@dickfoodlognl @foodlog_nl heb je al gehoord van de #Eiberg? @BigChallenges @BC_Pluimvee @alpedhuzes @alpedhuzessers pic.twitter.com/j8xxpQ8zIt
— GussinkloPluimvee (@GussinkloPluimv) March 18, 2015
Volgens de Telegraaf verstoppen we liever paas- dan al die witte of bruine kippeneieren. De krant vraagt zich zich dan ook af of wij nog wel eieren schilderen.
Vertel: ben jij alweer aan het ei of eet je het alleen geschilderd en verstopt met Pasen?
NB: vergelijk nog even hoe in Amerika eieren weer sexy en eetwaardig worden gemaakt met Kevin Bacon, terwijl wij het moeten doen met een sniffend weerbericht.
Fotocredits: ‘Easter eggs on the ground’, Georgi Kirichkov
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nooit me bezig gehouden met het mogelijk' ongezonde aspect van ei. Altijd gegeten: het lekkerst zachtgekookt (2!) met een geroosterd boterhammetje.
Maar ook gewoon gebakken met een plakje ham/bacon (spiegelei) op brood.
Ik was wel altijd mijn handen na het bereiden (eierschaal).
Elders hier las ik dat het eten van ei inderdaad weer 'mocht', "want we gebruiken pilletjes".
Ik begin me aan verhalen over al-dan-niet-gezonde voeding te ergeren.
Misschien moeten we gewoon ons toe gaan staan te gaan genieten van het eten wat we tot ons nemen?
Ik heb me even in wat voedingsproducten in de NEVO lijsten verdiept en de luteine en zeaxanthine hoeveelheden geschouwd. Toen je selderij noemde Frank dacht ik even huh? Die lees ik namelijk nooit als bron, maar ik lees ook niet alles.
Altijd maar weer de instanties die eieren als DE bron noemen begint verdachte vormen aan te nemen. Rauwe EN gekookte BLEEKselderij staat bijna gelijk aan gekookte diepvriesspinazie (7668 mcg) die op eenzame hoogte staat; 19 x meer dan 100 g ei. Die dure opgevoerde speciale Limburgse luteine + eieren zijn in dit verband lachwekkend.
BLEEKselderij bevat – gekookt en ongekookt – 7200 mcg luteine. KNOLselderij slechts een spoor. Een bio gekookt ei 400 mcg, maïs met 444 iets meer. Gebakken ei heeft nagenoeg niets meer.
RODE paprika valt vies tegen, daar zit rauw niets in en gekookt maar 28 mcg, GELE – gekookt en rauw – zit bijna op het ei niveau.
Misschien moet er wel een waarschuwing tegen spinazie en bleekselderij komen tegen ipv nitriet tegen de angstwekkende hoeveelheden luteine.
Verse spinazie met plakjes gekookt ei... heerlijk....
Luteine zit het meeste in selderij en groene peper/ paprika (en chrysanten, pastinaak). Net zoals Apigenine - een vergelijkbare, en wederzijds aanvullende stof.
En Luteïne werkt werkt samen met bijv curcumine en fenegriek uit kerrie of met gember... voor een nog beter resultaat.
Een groenten-kruidenomelet, in olijfolie (of/met evnt. roomboter) gebakken, is het beste begin (of voortzetting) van de dag. Veel beter dan een zacht gekookt ei met een broodje nitrietham. Al moet ik toegeven dat ik heel af en toe ontbijtspek meebak... het is zo lekker... dan maar hopen dat de groenten of kruiden - of de luteïne - compenseren voor de nitriet (nitrosaminevorming voorkomen).
Ik begin dan wel altijd eerst met olijfolie met rozemarijn, alvorens het spek te bakken (tijdens het bakken kan al nitrosaminevorming beginnen).
Het beste is natuurlijk ontbijtspek (ham) zonder conserveermiddel, maar zie daar maar eens aan te komen.... moet je net die ene ambachtelijke biologische slager in de buurt hebben (zelfs de meeste 'biologische' vleeswaar zijn met nitrietzout).
Overigens zit er in ei heel veel luteïne, dat, mits in voldoende mate genuttigd, macula degeneratie kan voorkomen. Helemaal voor ouderen dus een aan te raden voedsel, evenals groene bladgroenten als spinazie waar dit stofje ook in ruime mate in zit.
MD is idd een 'menselijk dieet'. Op de boerderij van mijn opa en oma werd ook iedere dag minstens 1 ei gegeten. Wat wil je met een schuur vol kakelverse eieren? Die kun je in de supermarkt niet krijgen. Na 2/3 dagen is de unieke verse 'rulle' smaak weg. Niemand die later hart- en vaatziekten kreeg.
Ik heb de berichten dat een ei ongezond zou zijn nooit serieus genomen. Maar bij 15 eieren per week zet ik wel m'n vraagtekens.
Dat 'zachte' wordt in de Mediterranee wel erg letterlijk genomen. Om de een of andere reden zijn '2 minuten eitjes' daar populair - of rauw ei onder de kokend hete 'soppa'. Ik noem het 'snoteitjes' en kan die niet lekker vinden (het eiwit moet wel gestold zijn). Maar misschien zijn ze wel het gezondste (en oesterliefhebbers moeten dit geen probleem vinden;) ? Een omelet bak ik zachtjes eenzijdig met deksel (na eerst de groenten en kruiden gesmoord/roerbakt te hebben), laat ik nét stollen... regelmatig met wat geraspte kaas en bijna altijd bieslook en oregano (en altijd pepermolen) erover. Erg lekker - en supergezond - is ook om voor het ei wordt toegevoegd nog een flinke scheut kerrie (gemberpoeder) te mixen.