De programmamakers ondernemen een manmoedige poging om tot een antwoord te komen. Eerst definiëren ze een dier: "een levend organisme dat zich voedt met organisch materiaal, doorgaans over gespecialiseerde zintuigen en zenuwstelsel beschikt en snel op stimuli kan reageren". Dan begint het schatten, te beginnen met het notoir snel zich voortplantende konijn.

In Groot-Brittannië leven 40 miljoen konijnen. Een Brits konijn krijgt 7 nesten met 3 tot 7 konijntjes. Dat betekent 1.917.808 konijnenjonkies per dag. Via de Humboldt pinguin (40 kuikens per dag), de huis-tuin-en-keukenkip (62 miljoen kuikens per dag, wereldwijd) en de honingbij (371.191.500 Britse bijtjes per dag) komen de programmamakers vervolgens uit bij de nematode (rondworm) - een van de meest voorkomende dieren op aarde. In 1 vierkante meter leven 3 miljoen nematoden. Die leggen 5 eieren per uur. Zelfs als er maar 1% van die eitjes uitkomt, zijn dat op de 150.000.000.000.000 vierkante meter grond die de aarde telt, 600 quintiljoen (dat zijn 30 nullen) nematoden per dag.

Nog één cijfer dan. Op aarde leven 7,7 miljoen soorten dieren die in meer of mindere mate beschreven zijn, een fractie van het totale aantal diersoorten dat op aarde voorkomt. De vraag is dan ook niet te beantwoorden, concludeert de BBC.
  • Deel
Druk af