Verreweg het leeuwendeel van deze slachtingen komt op het conto van de vleeskuikens en andere kippen en pluimvee: 535 miljoen. Behalve de vleeskuikens laten ook de eenhoevigen de laatste jaren een stijging zien, het afgelopen jaar zelfs een verdubbeling. Eenhoevigen? Ja, voornamelijk paarden. Ruim 8.000 in 2012.
Runderen en varkens laten al een paar jaar een dalende trend zien. Om het nog even in perspectief te zetten: in 2012 iets meer dan 1,9 miljoen runderen, en 14 miljoen varkens. Bijna één heel varken en een tiende koe per persoon.
Vertel: zat je een beetje in de buurt met je eigen schatting?
Fotocredits: 'Chicken Porn', uitsnede, SteveParker
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
jij begint over de Q-koorts en dat soort dingen, ik wil alleen je scheve beeld rechtzetten. Ik was nog vergeten te zeggen dat uitbreiden nodig is om te voor zorgen dat jij goedkope kip, eieren, varkensvlees, rundvlees en melk wil hebben, maar dat zie je niet.
Tjeetje, een mer a boire, Jordi!
Ik lees en google wel eens wat. Goede vragen en stellingen trouwens. Maar niet hier, en niet nu. Kijk ook eens bij andere items en google zelf eens. Vind je een heleboel.
En nogmaals: ik begrijp je irritatie en je onlustgevoelens. Heb ik ook.
Hier zijn zaken volledig ontspoord geraakt en totaal scheefgegroeid. Al decennia lang.
Daar zijn wij nu allemaal de dupe van. En een easy way out bestaat niet.
Moet je tóch nog eens goed kijken, Henric.
In totaal 40 miljoen subsidie over een aantal jaren. Echt waar.
En het ís natuurlijk ongelofelijk knap, efficient en uitgekiend van de Katters. Ik heb zo´n schuit in Scheveningen een keer zien uitladen. 2 liften. Je mag het best weten: stiekem ben ik eigenlijk zelfs wel een beetje trots en jaloers op zoveel lef, vernuft en ondernemingszin.
Maar je moet toch ook nog een paar vissies voor je eigen deur kunnen vissen?
Ik weet ook niet direct hoe het dan wél geregeld moet worden.
Maar m.i. is er hier iets totaal, helemaal scheefgegroeid. Dit is gewoon niet normaal meer. Idem dito in die superproductieve veeteelt hier.
Ken je die van die 2 spelende honden van Koot en Bie?
Zoiets.
Ik kon die met die 2 honden helaas niet vinden. Misschien is deze nog illustratief voor het effect van de nog immer toenemende regelgeving op kleine boeren.
Al kan ik me goed voorstellen dat grotere boeren ook gillend gek worden:
http://www.youtube.com/watch?v=IJy69eEcmdI
Als ik die grote mestinjectoren zie, tegenwoordig middels een soort navelstreng verbonden aan aan en af rijdende drijfmestaanhangwagens, moet ik wel eens aan deze overkill op de natuur denken. Tijdloos geweldig die jongens:
http://www.youtube.com/watch?v=jVAEMhy13WQ
Maar we dwalen af.
Dick, door wie ben je geïnformeerd?
- Het mest en ammoniak probleem bestaat alleen op papier, bedacht om ambtenaren aan het werk te houden.
- Veeziekten zijn van alle jaren in 1911 was er ook een MKZ-crises en toen waren er nog geen grote bedrijven.
- De overheid heeft bij de Q-koorts (te) laat ingegrepen, als er direct werd ingegrepen dan was de schade velen malen kleiner.
- Antibiotica gebruik bij vee is sinds 2009 gehalveerd en tot het minimum beperkt, het menselijk antibiotica gebruik houd nog veel te wensen over.
- dat bedrijven failliet gaan is te wijten aan de supermarkten, oneerlijke concurrentie uit het buitenland
- De landbouw gebruikt minder chemische bestrijdingsmiddelen per vierkante meter dan prorail.
- De afname van weidevogels heeft meer te maken met fout neptuurbeleid dan met de landbouw
- De overheid vindt het altijd makkelijk de zwarte piet bij de boeren te leggen.
Dick, ik heb Zembla ook gezien, en over miljoenen EU-subsidie heb ik niets gezien. De vis die bij Bretagne was gevangen was illegaal omdat de netten 55 mm grote mazen hadden terwijl 54 mm de grens was. Verder viel die vis binnen het quotum, dus als de prijs verpest wordt is het quotum te groot. Ik begrijp dat het vervelend is voor de lokale vissers als er anderen komen vissen, maar dat riekt snel naar eigen volk eerst. Geen onbekende gevoelens overigens voor de Bretonnen.
Het gevoel dat ik heb overgehouden aan die uitzending is dat het blijkbaar heel moeilijk is om met regelgeving een bepaald doel te bereiken, omdat regels in de praktijk vaak onverwachte bij-effecten hebben.
Ik vond het trouwens een prachtig voorbeeld van efficiëntie, die megatrawlers.