Een klein jaartje geleden waren we toch best wel een beetje in paniek. Help, vogelgriep! Iedereen in de sector hield zijn hart vast. Vanwege overproductie hadden Nederlandse legkippehouders het zwaar. De prijzen die ze voor hun producten kregen sloegen nergens op en er was eigenlijk weinig hoop op verbetering.

Uiteindelijk is de vogelgriep in Nederland met een sisser afgelopen, zonder dat ik overigens de getroffenen te kort wil doen en het wil bagatelliseren voor hen.

Toch kon de griep bij ons niet voorkomen, dat de prijzen van met name de eieren aan de matige tot slechte kant bleven. En toen kwam daar in één keer hulp. De vogelgriep brak uit aan de andere kant van de zee. Miljoenen kippen werden gedood.

En hoewel er nog geen ei naar Amerika ging, vlogen de eierprijzen omhoog. En dat dankzij onze eerdere vijand! Hoera, vogelgriep! Van help naar hoera in een half jaar tijd.

Goed over nadenken
Daar moeten we toch eens goed over nadenken. Hoe waar is het spreekwoord ‘de één zijn dood, is de ander zijn brood’? Heel erg waar als ik het op dit geval betrek. Maar wat als er weer eens vogelgriep uitbreekt dichter bij huis?

Of wat als er op de hele wereld helemaal geen vogelgriep zou zijn? Zijn we dan als pluimveesector blij of juist niet? Rare vraag misschien, maar ik ben toch wel erg benieuwd naar het eerlijke antwoord.

Het lijkt er op dat het pas crisis is als er nergens een crisis is!

Deze column verscheen eerder op Pluimveeweb.nl.

Fotocredits: 'Disease Prevention Area', Taber Andrew Bain
Dit artikel afdrukken