Amerikanen vertrouwen meer op de mens en zijn fabrieken, dan op de natuur. Eten uit de fabriek is voor hen betrouwbaarder dan dat wat in het bos of een wilde wei stond. Nu dreigen de Amerikanen een wet (Bill HR 875) aan te nemen met met verstrekkende gevolgen. Biologische land- en tuinbouw wordt in 1 klap strafbaar. Eenkennig is de wet niet, want ook een heleboel 'gangbare' kan meteen inpakken. Het komt er vooral op neer dat er alleen nog genetisch gemanipuleerde groenten mogen worden geteeld. En dat bovendien weer in combinatie met gifstoffen die in Europa verboden zijn. Dat geldt trouwens ook voor de nodige groentenklonen en hun zaden. Alles is erop gericht je van groenten te voorzien die zo bacterievrij mogelijk zijn.

Tegenstanders zien er een overname van de groententeelt in door de grote zaadveredelaars, zoals Monsanto en Pioneer. Het lijkt erop dat de wet gaat worden aangenomen. In dat geval kunnen onze spullen niet meer die kant op en de hunne niet meer hierheen. Da's misschien maar goed ook, want het scheelt heel wat foodmiles, hoewel telers waarschijnlijk niet blij zijn met hun exportverliezen.
Voorstanders juichen, want eindelijk worden groenten- en fruit net zo steriel als spul uit de fabrieken van Procter, Danone en Unilever.

Toch een vraagje: hoe steriel willen we onze groenten? We gingen er toch niet dood van? Of kunnen hier toevallig passerende groentenwetenschappers of praktijkmensen 'ns vertellen waarom dit nodig zou zijn?
Dit artikel afdrukken