Met een kurkentrekker en dan krijg je zo'n lekkere plop. Maar dat is afgelopen sinds zelfs de kunststofkurk (zeker die harde die je er helemaal niet uitkrijgt) langzamerhand verdrongen wordt door de schroefdop.
Op dit filmpje laat een van Frankrijk's meest innoverende wijnmakers, Vincent Pugibet van domaine La Colombette, zien hoe het moet. Ondergetekende stuntelde een beetje en gelukkig nam Vincent het snel over ;-)
Zo zie je maar: ook innovatie heeft z'n charme!
Als je het Frans niet zo snel kunt volgen, moet je even doorlezen.
Dit even als een nuttig geintje uit het debat over de toekomst van de wijn in de Languedoc. Wordt vervolgd met wat 'serieuzer' onderwerpen. Vincent laat zien hoe het moet. 'Breek' de capsule op het brede deel. Met je volle hand. Daarna rol je de capsule over je mouw. Pak je die met een elegant gebaar vast en schenk je de fles met een al even elegant gebaar uit. Zo wordt dat dus gedaan in de heel chique restaurants van London, New York en zèlfs Parijs. Amsterdam zit waarschijnlijk nog op kurk ;-)
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kwam trouwens zojuist ook deze manier van een schoefdop openen tegen: http://www.youtube.com/watch?v=w0vpXJrASto
Mwah, vind die sommeliersmanier à la Pugibet (zo zie je het in London en New York) toch echt veel eleganter!
Hé Tijmen, prachtig filmpje! Amerikanen die gewoon met de TV aan een fles Champagne sabreren én het kunnen zonder te morsen. Het is mij 1 x gelukt ;-)
Overigens: je doet het met een zwaard of ... een flink zwaar keukenmes (zoals deze jongen). En dan schenk je het in gewone tulp-glazen!
Is het niet wat vroeg om aan de wijn te zitten?
Overigens wist mijn neef (die in de Lot woont) iedereen te verbazen met zijn methode voor het openen van een champagnefles: Met een lepel wordt de gehele hals (inclusief kurk) er schuin af geslagen, waarna je een prachtige schenktuit krijgt. (Ik kan hier geen youtube kijken, maar http://www.youtube.com/watch?v=PjhKHR1myKk dit zal wel eens de manier kunnen zijn.)
Groeten aan C. en geniet van de vakantie.
Een goed begin van mijn bloglijst vanmorgen ;-)