Al geruime tijd kijk ik geen tv meer maar zap ik (bijna) dagelijks op YouTube. Zo bleef ik vanmorgen hangen bij de promotievideo van FoodPlay, een Amerikaanse organisatie dat theater en video inzet om kinderen spelenderwijs gezond en bewust leert te eten. Prima initiatief dat niet voor niets jaren geleden een Emmy Award voor "Best Children and Youth TV Special" kreeg.
Wellicht iets voor de publieke omroep om ook in Nederland op te pakken?
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Iets om over na te denken door de net van nwe bewindslieden voorziene ministeries van LNV en OC&W ipv Smaaklessen. Foodplay is natuurlijk alleen gericht op obesitas/gezondheid. Maar de bestrijding daarvan staat uiteindelijk toch ook centraal in Smaaklessen.
Smaak is er waarschijnlijk alleen ooit per ongeluk als startpunt ingekomen omdat niemand wist hoe je anders non-obesitas gedrag kon stimuleren. Zie Diny Schouten's vragen dienaangaande.
Zal er - behalve 'ons soort mensen' - iemand om treuren als de smaaklessen niet meer om smaak gaan? Zolang smaak geen beleidsprobleem is niet. Vlgs mij is het dat niet.
@Dick,
Er gaat veel, heel veel overheidsgeld naar smaakontwikkeling, op andere terreinen. Beeldende kunst, musea, muzieklessen, toneel. Dat heeft als doel volksverheffing, want die artiesten zouden prima omgeschoold kunnen worden tot it'er of datatypist.
Smaak van eten zou een beleidsterrein moeten zijn ALS bovenstaande smaakgebieden dat ook zijn.
Beter nog is het om volksverheffing te privatiseren.
Veel of weinig overheidsgeld? Wouter, van jou mag het minder, en dan noem je de volksverheffing.
Als mensen eenmaal deel van het volk uitmaken, als 'autonome burgers', zou je gelijk kunnen hebben, en mag de overheid ophouden te zeulen aan thema's die mensen niet interesseren. Ik vrees dat musea een voorbeeld is.
Maar tijdens de eerste 15 tot 30 jaar, dan zou je denk ik juist wel veel aan die (wil tot) verheffing moeten doen, want daarna katten de burgers de overheid af als bemoeial.
Toch gaat het echt grote overheidsgeld naar sociale zaken en gezondheid voor problemen die, als je dan een rechts-elitair geluid zou willen laten horen, vooral met non-ontwikkeling te maken zouden hebben.
Hoe eerder mensen zich autonome wezens willen achten, hoe vroeger hun ontwikkeling moet starten, want helaas betekent die autonomie (een vooral Westers idee) het begin van het einde voor verdere ontwikkeling.
Ik voel de bui al hangen. Net als bij het nieuwe kookprogramma 'Help, papa kookt' - een titel die mij als papa uiteraard regelrecht de gordijnen in jaagt - zouden de pakjes en zakjes van AH, Unilever en Nestlé waarschijnlijk overal aanwezig zijn, omdat er weer gesponsord moet worden. Afgezien van wat goedbedoelde low-budgetproducties van de Teleacken en lokale omroepen is er immers niks culinairs op de vaderlandse buis dat niet van sponsoring aan elkaar hangt?
O, excuus. Er is wel wat, hoewel niet een echt culinair programma: Klootwijk aan Zee. Hoe wordt dat betaald, Wouter?