
Zowel in keuze als bereiding. De een eet bergen enkelvoudige of gemengde salades, de ander zweert bij gekookte groenten. En daarna?
Gebruik je slasaus of maak je zelf een dressing.
Doe je wat met gekookte groenten, zoals een klontje boter of nootmuskaat?
Of hou je het zo simpel mogelijk om de smaak van de groente niet te bederven?
In de serie 'hoe doen foodloggers het':
- wat is je favoriete groente?
- hoe bereid je die (kookproces)
- wat voeg je toe aan smaak en waarom
- welke slasoorten vind je het lekkerst en met welke dressing eet je die?
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Goed, bijna alle groenten zijn lekker, als het er maar veel zijn.
Maar er is slechts één groente die ik gemist heb toen ik in het buitenland woonde en dat is echt, eerlijk, zwaar grondwitloof. Moeilijk te vinden, ook in België, maar de duurdere prijs meer dan waard. Ik bezocht vroeger al kwekers met mijn vader zaliger, die mijn passie voor witloof deelde. Als ik mag kiezen tussen pralines en witloof, dan wordt het witloof.
Is rauw ook lekker maar DE bereiding is: klont boter in een dikke pan. heel veel dik witloof erin vleien, deksel erop en hééééél zachtjes laten stoven gedurende een uur. Nu en dan eens omkeren. Een draai van de pepermolen, da's alles. Geen aardappelen erbij, geen vlees, geen brood, maar een kilogram gestoofd witloof voor MIJ alllleen ... Om mani padme hummm... (drijft schaapachtig glimlachend weg in Nirwana...)
Sla?
Veldsla na een periode vriesnachten. Dan zijn de blaadjes lekker dik en ze krullen aan de rand. Mengen met gesnipperd grondwitloof. opmaken met gestampte (droge) okkernoten, olie en een lepel rode porto.
Mijn favoriete groente komt uit mijn eigen tuin. Hoog scoren pompoen (soep, van zacht tot heet; temboule met couscous; als brood), peultjes (roergebakken), courgette (in hartige cake, als saus met kaas en pasta; gegrild met wat olijfolie en groene kruiden), tuinboontjes, venkel en vooral sla: IJsbegsla van de volle grond, groen in plaats van bleekwit, eikenbladsla, pluksla; met een balsamico vinaigrette, olijven, paprika en mozaralla bijvoorbeeld, of geschaafde parmesan. Maar met andere combinaties en dressing is het ook lekker.
Al meer dan een jaar bekijk ik met veel plezier deze site. Omdat ik zo lekker at vanavond, toch maar even mijn bijdrage;
Groente; Brocolli, Groene asperges, paprika en ui. Dit alles grofgesneden met knoflooktenen en fijngesneden muntblaadjes bij elkaar gegooid, wat olijfolie en in de oven geroosterd. Dat was het vanavond, zo lekker.Eigenlijk nog nooit eerder gedaan, had de groente en een bos munt vanochtend op de markt gehaald.
Sla; Veldsla,
dressing vind ik honing-mosterd het lekkerst.
Favoriete groente: bijna alles maar toch het allerlekkerst de rode biet, zowel in de zomer als in de winter. Helaas zijn de kinderen er niet helemaal dol op.
Bereiding: afhankelijk van de soort groente. Meestal kort wokken en om het af te maken een kormapoeder erover ofwel een scheutje Shoyu of Mirin, gewoon wat het beste bij de soort groente past. Soms wok ik de groenten in een currypasta.
Salade: proberen zoveel mogelijk te variëren; spinazie, chinese kool, ijsberg, eikenblad, witlof etc. Aangevuld met gedroogde tomaten, olijven, schapenfeta, kappertjes, kiemen, een extra vergine olijfolie en een lekkere azijn, meestal (een oude) balsamico. In het seizoen natuurlijk verse tomaten en komkommer erdoor. Soms wat overgebleven rijst, gierst of quinoa door de sla.
Ik heb de Italiaanse (Romeinse?) manier van groenten en salade eten opgepikt: minimalistisch. de groenten gestoomd, met olijfolie, zout en citroensap erover gesprenkeld, soms wat knoflook. Alles uiteraard liefst van goede kwaliteit. Mijn lievelingsgroenten zijn de groene bladgroenten, waarvan we er hier (ik spreek over Berlijn) niet al te veel hebben. Paksoi, spinazie en boerenkool vormt het aangebod. Het allerliefst eet ik de US-Amerikaanse kale, en de Romeinse brocoletti di rape, gobbi en puntarella.
Salade: de stevige roma-salade (hoe heet die in Nederland?). Als ze er zijn, wat lekkere tomaatjes erdoor. Olijfolie en zout erop, klaar.
Op deze manier komt de smaak van de groenten wat mij betreft het allerbest tot z'n recht.