image image

Een tijdje geleden stond hier Nick Trachet's artikel uit Brussel Nieuws over een bijzonder soort zeedier, de violet.

Er wordt aan de Franse Zuidkust veel over gesproken, maar je vindt ze zelden op de kaart. Ik was er zeker van ze te hebben gegeten in Bouzigues, vlakbij de grote vissersplaats Sète. Bouzigues is bekend om zijn oestersteelt in het zgn. étang de Thau. Het is geen meer, maar een zilte baai die gevoed wordt met water uit de Middellandse Zee.

Gisteravond zochten we het restaurant, eigendom van een oesterkweker, weer eens op. Ze bleken nog steeds op de kaart te staan.

Toen ik ze de eerst keer at, kreeg ik ze zomaar in een plateau 'fruits de mer'. Ik moest me maar zien te redden. Pas na afloop hoorde ik dat het echt violets waren geweest.

Ditmaal was ik gewapend met wat meer kennis en vroeg meteen hoe ik ze het beste kon eten. Het dier wordt middendoor gesneden. Het gele binnenste (het enorme geslachtsorgaan) is eetbaar. Je snijdt het er 't makkelijkst uit met een mes dat je tussen de witte kraakbeenachtige vleeslaag en het gele vlees door haalt. Haal de punt ook onder het gele middendeel door. Daarna wip je dat er in één keer uit en eet je het.

Dat smaak is niet te beschrijven. Als je ze nog nooit gegeten hebt, weet je niet wat je proeft: het heeft een intens, maar zacht zuur gecombineerd met de smaak (en geur) van iodium.

Een nietsvermoedende Engelsman schrok zich kapot en at ze niet op. Voor waaghalzen dus.
Die slikken het niet snel door, maar kauwen er even op om die bijzondere smaak zich in hun mond te laten ontwikkelen.

Violets zijn niet te combineren met wijn of bier. Zoals Nick toen al aangaf: wel met een Pastis. Logisch want rondom Marseille heb je de meeste kans ze ooit te kunnen eten.

Ben je in of ga je binnenkort naar de Languedoc, weet dan dat voor violets speciaal naar de vissers en restaurateurs van 'Les jardins de la mer' kunt gaan (uniek in de hele streek en lokaal van de rotsen geplukt). Hun restaurant ligt naast het lokaal heel bekende La Côte Bleue. Wel even reserveren, want ook Les jardins is inmiddels helaas volledig ontdekt: 04 67 78 33 23.

Een aanrader.

(helaas, de foto's zijn gemaakt met een telefooncamera)
Dit artikel afdrukken