– Laatst was ik aan de costa. Elk restaurant aan de kilometerslange boulevard had naast zijn specialiteit (Italiaans, Spaans, Chinees, Mexicaans) tenminste ook schnitzel met patat op de kaart staan. Vanwege de Duitsers die daar massaal rondliepen. Geen schnitzels, geen omzet. Maar die Duitsers brulden 's avonds in hun reusachtige biercafé wel mee met het lied "Ein Döner macht schöner" van Tim Toupet, de zingende kapper uit Keulen. Naast Schnitzel en braadworst smulden de bezoekers daar ook van pizzapunt en döner. En cocktails uit een emmer.

– Gisteren n.a.v. een zijlijntje over horsmakrelen gebeld met Miech Pronk van groothandel Hollandvis. Nederlandse restaurants serveren het visje niet ofnauwelijks. Naast Japanse restaurants, die de grotere exemplaren voor sushi of sashimi gebruiken gaat zijn voorraad naar markten, voor de Nederlandse Tunesiërs, Portugezen, Spanjaarden en Marokkanen, die ze met graat en al frituren.
(De visjes komen overigens overal vandaan: Noordzee, Atlantische Oceaan, Middellandse Zee. Niet uit de Zwarte Zee, want de horsmakrelen daar zijn te donker volgens de klanten. De foodmiles zijn hoe dan ook wisselend).

– Gordon Ramsey doet net alsof hij zeebaars aan zijn harpoen jaagt (film) en de Britten stappen in groten getale over op deze vis, vertelde thefishsite.com laatst. Ook tv-koks als Hugh Fearnley-Whittingstall en Mitch Tonks koken met lokale en minder bedreigde vissoorten en zorgen voor een behoorlijke omzetstijging hiervan.

– De Allerhande van deze maand heeft als thema "Méditerranee". Er staan advertenties in voor o.a. Italiaanse pesto, Duitse augurken, Toscaanse vis (er staat niet bij welke soort), Chinese en Japanse thee, Amerikaanse pizza, oosterse saté, Spaanse paella, Deense feta, Vietnamese loempia, zalm uit Alaska en Griekse yoghurt.

– Van de week was ik bij een broodjeszaak/traiteur in Naaldwijk die ondermeer krokodil, kangoeroe en struisvogel verkoopt. Naaldwijk zelf is omringt doorkassen met uitheemse groentes. Van alle groente, vlees en vruchten die bij de groenteboer, poelier en slager liggen, is er trouwens maar bitter weinig wat hier ook in het wild voorkomt. Wortelen en wat nog meer?

– Het schijnt dat de Portugezen de gefrituurde vis over de wereld hebben verspreid. Tempura, Fish and chips en de lekkerbek zijn allemaal kinderen van Portugal.

– "wat je van ver haalt is lekker" is al een heel oud zinnetje, net als "Wat de boer niet kent dat vreet hij niet."

– Men eet al lang geen stokvis meer bij het ontbijt.

– Italianen koken pasta traditioneel niet al dente maar tot snot.

We moeten concluderen dat de diersoort mens, hoewel conservatief, naast de vertrouwde gehaktbal toch graag iets nieuws probeert. Voedselgewoontes zijn te veranderen.
Dit artikel afdrukken