Foodlog.nl is de afgelopen dagen weer eens in de economische gruwelen van het boerenbestaan beland. In het lijntje over boerenkaas werd duidelijk dat boer en tuinder hard moeten werken voor nop. In het lijntje over weggooien werd duidelijk dat we geen weggooi- maar een overproductieprobleem hebben. Daarom is eten niks waard en vinden we het diep in onze emotionele hersenlagen volstrekt irrelevant om ons druk te maken over het weggooien van eten, al weten we nog zo goed dat er elders kindertjes hongeren en we niet ongestraft alles maar laten groeien om het vervolgens weg te kieperen. Elders is niet hier en de toekomst is al even ver.

Tijd om er weer eens vrolijk naar te kijken, want het kan natuurlijk anders. Aardbeienman Jan Robben twit vanmorgen dat hij dringend kopers zoekt voor zijn van de planten spattende spetters van echt lekkere aardbeien. De komende paar weken kunt u dus iedere dag naar de winkels die zijn aardbeien met zijn naam erop verkopen: de supers Deen, Plus en delicatessenwinkel Marqt. U kunt ook naar Jan thuis: Boterwijksestraat 15, 5688 HX Oirschot (vlakbij Eindhoven).
Maar het moet nog anders kunnen. Daar wil ik het eens over hebben. Jan twit maar heeft 'maar' een dikke driehonderd volgers. Daar sla je geen deuk mee in die velden vol aardbeien.Hoe organiseren we nou 'ns een aardbeien-mob? Je-weet-wel, je hebt carrot mobs waarbij mensen de winkel leegkopen omdat je als winkelier belooft van de extra omzet leuke dingen voor het milieu te gaan doen.
Als Jan nou eens alleen maar belooft dat hij vreselijk lekkere aardbeien blijft maken, that's all, kunnen wij dan voor Jan - en straks voor boeren en tuinders met andere producten - zo'n verse koopmob op een stadsplein in Eindhoven, Den Bosch, Tilburg, Den Haag, Utrecht en Amsterdam organiseren dat het een hit wordt en die jongens niet meer weten waar ze de spullen vandaan moeten halen?

De logica is natuurlijk simpel. Boer rijdt met tractor of busje naar de stad. Binnen een half uur is hij los. We moeten er alleen voor zorgen dat er genoeg koopklare staan mensen op het pleintje waar hij naartoe riijdt.


Dick Veerman
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken