In het boek 'Simpel Slank' lees ik:
"Het zetmeel in cornflakes en graan valt onder de categorie enkelvoudige koolhydraten.
Ze worden enkelvoudige koolhydraten genoemd, omdat de zetmeelketen kort is. Hierdoor worden ze snel afgebroken en omgezet in glucose (suiker). Zowel zetmeel als suiker initiëren een grote insulinereactie, waardoor je geen vet kunt verbranden."
Ik dacht dat zetmeel zoals dat bijvoorbeeld in pasta voorkomt onder de 'langzame suikers' en dus meervoudige koolhydraten valt?
Sporters wordt aanbevolen om pasta te eten op de vooravond van een competitie ter verbetering van de energie-toevoer?
Kunt u mij uitleggen hoe dit nou precies zit ?
Wij zetten de vraag uit bij een aantal professionals die echt weten hoe het zit. We nodigen ook de lezers hier uit hun expertise te delen.
Het bereikte antwoord op de vraag voegen we later toe onder deze tekst.
Het boek waar Jacqueline naar verwijst, is de afvalmethode van fitnesscoach Bernard Favier.
Fotocredits: alexxis
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Interessant artikel!!! Misschien kan het lichaam van een atleet inderdaad beter met de brandstof vet omgaan dan werd gedacht. Ik heb alleen de samenvatting gelezen, maar voorzichtigheid lijkt me op zijn plaats, zeker bij niet-topsporters. Immers ketosis is een situatie met risico's, zoals bij inspanning je eigen weefsels gaan opeten als er toch niet genoeg vet gebruikt kan worden.
Ken je dit artikel van Phinney, Volek en Noakes?
Als voedingsdeskundige met een expertise op het gebied van sportvoeding denk ik dat ik een antwoord kan geven op de lezersvraag van Jacqueline Laberthonnière.:
'Sporters wordt aanbevolen om pasta te eten op de vooravond van een competitie ter verbetering van de energie-toevoer?' Vroeger aten wielrenners biefstukken, daarna borden vol pasta, bananen en broodjes nutella en tegenwoordig schakelen steeds meer duursporters op vetverbranding over. Omdat je dat beetje glycogeen in lever en spieren er zo doorheen jaagt. Heeft het zin, dat bunkeren van koolhydraten?
Dat sporters veel pasta eten slaat zeker ergens op, al is bunkeren niet altijd nodig. Punt 1. Bij een intensiteit groter dan 60-70% (v/d maximale inspanning) kan het lichaam alleen maar koolhydraten gebruiken als brandstof. De omzetting van vet met zuurstof gaat daarvoor te traag. Punt 2. De voorraad van koolhydraten in de lever en spieren kan leeg raken en om deze volledig op te bouwen is tijd nodig. Als de voorraad zo goed als leeg is en er komt nog een dag met intensieve inspanning aan dan is het belangrijk om met volle voorraden aan de start te staan. Omdat te bewerkstelligen is het avondeten en het ontbijt ('s nachts wordt weer een deel van het avondeten opgebruikt) belangrijk. Punt 3. Tegenwoordig zijn veel sporters bezig met het verbeteren van hun vetverbranding (voornamelijk om het moment uit te stellen dat hun koolhydraat voorraad eraan gaat). Dat kan door nuchter trainen, maar eigenlijk train je je lichaam hierin ook lange duurtraining ansich. Punt 4. Waarom pasta? Pasta daar eet je redelijk makkelijk grote hoeveelheden van, maar alles waar koolhydraten inzitten komt van pas. Punt 5. Bunkeren? Dat ligt er maar net aan hoeveel er op andere momenten gegeten kan worden, hoeveel hersteltijd er is en hoe intensief de inspanning zal zijn bijvoorbeeld.
#17 Huib: goed dat je mij een beetje bij de les houdt hoor!! Interessant die SI, was ik alweer bijna vergeten. Waarom zou de SI niet zijn wat we zoeken: een maat waarin alles wat voor verzadiging zorgt mee heeft gewogen?
#16 Astrid speltbloem kan natuurlijk ook volkoren of wit zijn. Ik heb met een groep studenten een heel onderzoek gedaan naar de vraag "Bevat spelt een langzamere koolhydraten dan tarwe (de "plofkip" onder de granen volgens de opdrachtgevers)" Het antwoord: dat hangt dus af van wat voor een soort bloem het is en hoe het geproduceerd is. Je kunt beter geen appels met peren vergelijken. Als op pasta "volkoren" staat, is de fabrikant gewoon verplicht te vermelden hoeveel volkorenbloem er in het product zit!
Jora, #15, ik weet dat je alles weet van GI en GL, maar het stond niet in je antwoord #12.
We hebben hier wel iets essentieels te pakken. Gekookte aardappelen staan hoog op de Verzadigingsindex (Satiety Index, SI), helemaal bovenaan, alleen op de foto, met 323% tov de 100% benchmark witbrood (volkoren pasta: 188%) Maar gek. piepers staan ook hoog op de GI, 78 tov 100 (glucose) en dat wordt als hoog gekwalificeerd. De GL van gekookte aardappels is wel lager dan die van volkoren en witte pasta, resp. 15 en 17/19. Zo weten we dus nog niet wat het beste alternatief is. Ik zou zeggen de aardappels, want die bevatten meer nutriënten dan pasta en ook nog minder calorieën per gelijke portie.
Om een goed idee te krijgen van de insulinogene werking, de verzadiging en de voedingswaarde van een voedingsmiddel, moet je de GL en de SI en de calorische waarde verrekenen. Bestaat er zo'n index?
Er zit in de lezersvraag hierboven nog een vraag die jij kan beantwoorden: 'Sporters wordt aanbevolen om pasta te eten op de vooravond van een competitie ter verbetering van de energie-toevoer?' Vroeger aten wielrenners biefstukken, daarna borden vol pasta, bananen en broodjes nutella en tegenwoordig schakelen steeds meer duursporters op vetverbranding over. Omdat je dat beetje glycogeen in lever en spieren er zo doorheen jaagt. Heeft het zin, dat bunkeren van koolhydraten?