Le Figaro bericht over de gemiddelde Franse koper van biologische voedingsmiddelen. Dat blijkt, op basis van een Nutrinet-onderzoek onder 54.000 bio-eters, een meer dan gemiddeld hoog opgeleide, maar niet noodzakelijkerwijs welvarender, en vooral minder met overgewicht kampende Fransman of vrouw te zijn.

Bio-eters kopen biologisch omdat ze denken dat het beter is voor hun gezondheid (69,9% van de deelnemers) en voor het milieu (83,7%). Op de totale Franse bevolking maken de biologische consumenten een minderheid uit: 7% koopt regelmatig biologisch.

Het meest opvallende resultaat uit het onderzoek is dat bio-eters veel minder vaak te zwaar zijn. Het aandeel mannelijke bio-eters met overgewicht ligt maar liefst 36 procentpunten onder het nationale gemiddelde en vrouwen 42 procentpunten. Voor obesitas zijn de cijfers nog spectaculairder: 62% en 48% respectievelijk. Volgens het onderzoek eten bio-eters meer voedingsmiddelen die als gezond gelden: plantaardig en zo min mogelijk geraffineerd: fruit, groenten, peulvruchten, volkoren granen, noten, amandelen, hazelnoten, minder vleeswaren en melk. Bio-eters gaan ook minder vaak naar de fastfood en drinken minder suikerhoudende of alcoholische dranken.

Verschillende hypotheses om het gewichtsverschil te verklaren verdienen het nader onderzocht te worden. Zo zouden bio-eters krijgen meer nutriënten (polyfenolen, betacaroteen) consumeren waarmee de vetopnamecapaciteit verbetert, en zijn er al diverse relaties gelegd tussen obesitas en het binnenkrijgen van meer of minder residuen van bestrijdingsmiddelen, schrijft Le Figaro.
Dit artikel afdrukken