In het kader van onze serie over keurmerken sprak ik met Bert Urlings. Hij was betrokken bij de formulering van vele standaards en normeringen op het gebied van voedselveiligheid. Die staan model voor de duurzame normen die nu worden geformuleerd. Het meest saaie is "o zo belangrijk", zegt hij.
Urlings heeft bijgedragen aan de totstandkoming van talloze voedselveiligheids- en productiestandaarden die in de afgelopen decennia zijn ontwikkeld. Deze dienen nu als model voor duurzaamheidsstandaarden.
Het gesprek biedt een heldere kijk op hoe standaarden zouden moeten worden gecreëerd: via een open dialoog. Urlings omschrijft dit proces als kwetsbaar (omdat iedereen zijn mening belangrijk vindt) en saai (omdat het gaat om het nauwkeurig definiëren van criteria en verwachtingen).
Luister naar zijn duidelijke uitleg over het recept tegen greenwashing: overeenstemming bereiken door zonder vooringenomenheid in gesprek te gaan over wat we echt willen, en dit resultaat zorgvuldig vast te leggen. Doe je dit samen, dan kan niemand je van greenwashing beschuldigen. Saai? Nee, juist ontzettend boeiend!
Beluister de podcast via Soundcloud of Spotify.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Door een tijdelijk technisch probleem bij onze provider, ligt de link naar Spotify er sinds vanmorgen uit. Zodra het is opgelost, zie je boven de intro-tekst tot het artikel de rode balk met Spotify weer verschijnen.
Luister zolang dat niet het geval is op SoundCloud en ga daarvoor naar het einde van het artikel.