In de NRC besteedt Caroline de Gruyter aandacht aan de Franse oud-gediende landbouwdeskundige Bruno Parmentier. Hij is voormalig directeur van de Landbouw Hogeschool in Angers en schreef het manifest Nourrir l'Humanité. Edgard Pisani, de Franse Mansholt, voorzag het van een voorwoord. Parmentier is econoom en agronoom en komt uit de na-oorlogse school die Europa wilde behouden voor honger en voedselzekerheid voor alles stelde.

Europa zal geen honger lijden door de coronacrisis, zegt hij. Maar Afrika waarschijnlijk wel. Daarom moet Europa volgens hem met landen aan de overkant van de Middellandse Zee doen wat het in de jaren vijftig met zichzelf deed: een gemeenschappelijke landbouwpolitiek opzetten – een systeem dat ervoor zorgt dat alle deelnemende landen altijd genoeg voedingsmiddelen hebben en dus geen honger hoeven lijden. Meteen met heel Afrika beginnen kan niet, zegt Parmentier. Maar met een aantal Noord-Afrikaanse landen, kan dat wel.

Geen voedselexport dus, maar export van landbouwsystemen waarmee de landen waarvan de bevolkingen anders over de Middelandse Zee naar het noorden zullen trekken.

Dergelijke pleidooien nemen in deze tijden snel aan belang toe, omdat het geglobaliseerde voedselsysteem daadwerkelijk scheuren begint te vertonen. Vele honderden miljoenen mensen hangen inmiddels weer net op of alweer onder de hongergrens omdat ze onvoldoende verdienen om eten te kunnen kopen. Naar landen die zelf onvoldoende produceren, wordt daarom minder voedsel verscheept. Niet omdat er geen behoefte aan is, maar omdat het niet betaald kan worden. Dat leidt tot sociale onrust en oorlog. De theoretische risico's van die situatie kunnen in het komende jaar werkelijkheid worden. Volgens de International Labour Organization (ILO)
is reeds 1,6 miljard mensen op de wereld niet meer zeker de koopkracht om een dagelijkse maaltijd te kunnen betalen als gevolg van de maatregelen tegen Covid-19.

NRC - Landbouwexpert Bruno Parmentier: ?Europa, voorkom honger bij de buren?
  • Deel
Druk af